Demant na tekst Muftijstva mostarskog o tzv. nasilnom upadu u džamiju Žabljak

 

S obzirom na nedavni tekst koji se pojavio u vezi tzv. nasilnog upada u džamiju Žabljak, želimo iznijeti činjenice kako bismo ispravili netačne informacije i pružili jasan uvid u situaciju. Kakav to nasilnik upada u dzamiju da u njoj mijenja tepih?
Prvo želimo naglasiti da je džamija Žabljak bila u katastrofalnom stanju prije bilo kakvih radova, kao i dzamije na Gozulju i Pobrscu, koji su izvršeni. Tokom godina, džamija je propadala i patila od ozbiljnih problema s vlagom. Krov je bio supalj, što je rezultiralo prokišnjavanjem i daljnjim oštećenjem objekta. Bilo je neophodno hitno intervenisati kako bi se sačuvalo ovo značajno vjersko mjesto.
Radovi koji su izvršeni u džamiji Žabljak su obuhvatili sve neophodne popravke i rekonstrukciju kroz gradjavinski odbor dzemata. Cilj je bio osigurati da džamija bude bezbjedna i funkcionalna za sve vjernike koji je koriste. Svi radovi su izvršeni u skladu s projektom, uz stručni nadzor i uključenost relevantnih stručnjaka.
Uz to, je MIZ Ljubuški bio  potpuno upoznat s ovim radovima, cak stavise dzematlije su se organizovale u gradjevinski odbor koji je potvrdjen od strane predsjednika MIZ Ljubuski, Mumin Elezovic – posjedujemo dokumentaciju za sve navedeno. Na celu odbora je arhitekta Haris Mahic, osoba koja ima vise od 30 godina iskustva u svojoj struci. Postojala je dakle otvorena komunikacija između MIZ Ljubuški, lokalne zajednice i Ljubusaka.
Međutim, želimo iskoristiti ovu priliku da pozovemo muftiju Salema Dedovica da prestane sa sirenjem laznih informacija, mi nismo nikakva neformalna grupa, mi smo dzematlije koje cini MIZ Ljubuski. Njegovo ignoriranje džematlija Ljubuškog nije prihvatljivo – i za ovo ignoriranje imamo dokumentaciju. Umjesto pisanja saopštenja koja su daleko od istine, pozivamo muftiju da se aktivno uključi na terenu i rješava problema, ne samo u Ljubuskom nego i sirom Hercegovine, sa kojima se džemati suočavaju.
Džematlije Ljubuškog su duže vrijeme suočene s izazovima i potrebama koje zahtijevaju pažnju i brigu.
Dzematlije Ljubuskog, kako u Domovini tako u dijaspori, ulozili su u svoje vakufske objekte (tri objekta) preko 100.000 KM + hiljade sati volonterskog rada na obnovi istih. Nazalost, tokom radova su nase dzematlije redovno bile sikanirane od strane predsjednika MIZ Ljubuski, Mumina Elezovica i Semsu ef. Germica, koji su redovno na njih bespotrebno izvodili inspekciju i policiju – ni inspekcija ni policija nisu zabranili radove o cemu takodjer imamo dokumentaciju.
Pitamo se da li je ova hajka samo zbog novcanih sredstava koja nisu data njima na raspolaganje, nego su sredstva utrosena od strane dzematlija otvoreno i transparentno – sve objavljeno na sajtu ljubusaci.com. Kako uruciti sredstva ljudima koji 20 godina nisu napravili skupstinu i podnijeli finansijski izvjestaj o svojim aktivnostima, kao i o donacijma koje smo slali godinama za obnovu a koje nikad nisu utrozene za obnavljanje dzamija?!
U zaključku, želimo jos jednom naglasiti da su radovi na džamiji Žabljak izvršeni u skladu s projektom i da je MIZ Ljubuški bio upoznat s tim radovima.
Također, pozivamo sve zainteresovane medije, ukoliko zele, da na upit dobiju uvid u svu dokumentaciju ovoga slucaja od strane gradjevinskog odbora Ljubuski i da cuju pravu istnu od dzematlija u Ljubuskom
U prilozenom mozete vidjeti nekoliko slika prije radova, kao i slike nakon zavrsetka radova –  ostatak informacija imate transparentno objavljeno na stranici ljubusaci.com – od oktobra 2022 do danas.
Gradjevinski odbor Medzlisa Ljubuski
4114 Posjeta 1 Posjeta danas