Misao prvog dana mubarek Ramazana

Abdulah ef. Smajic

Svakog dana ramazana u naredni 30 dana iza ikindije namaza objavljivatt cemo od sejha Abdulaha Smajica po jedno ramazansko predavanje. Serijal smo nazvali:”Misao o mubarek Ramazanu
Misao prvog dana mubarek Ramazana.

KUR'AN O KUR'ANU

“Uputa ljudima i jasan dokaz Pravog puta i razlučivanja dobra od zla.”
(ajet iz sure Al-Bakara)

Ima li preciznijeg opisa Allahovog govora, Časnog Kur'ana, koji je objavljen u mubarek mjesecu Ramazanu, od ovog iz pera Savršenog Govornika, Allaha?!

U sadržaj Svog govora Allah Uzvišeni je utočio uputstva, pokazatelje, smjernice i kriterije po kojima čovjek može uspoređivati stvari, donositi ispravne odluke, usklađivati svoje stavove i pravac kretanja u životu, te razlučivati istinu od zablude, dobro od zla, a razborito od glupog i nepromišljenog.

Kur'an svakom insanu jasno kazuje šta valja, a šta ne valja, te kuda ga vodi jedno, a kuda drugo. On ukazuje na dugoročne posljedice svakog čina. Na insanu je da svojim djelom i ponašanjem odabere sebi krajnji ishod i odredište.

I nije samo Kur'an, nego su i objave ranijih poslanika spuštane u odabranom mjesecu Ramazanu: Ibrahimu, Musaa i Isau, a.s..

Allah je tako htio. Njemu ne treba razlog ni motiv da neku stvar istakne iznad svih ostalih. Ali možda je baš vrhunski značaj i čast Allahove Objave razlog da u mjesecu Ramazanu naš Gospodar pokazuje neizmjernu milost i mnogostruko nagrađuje svaki ibadet, svaku lijepu izgovorenu riječ, svaki svrhovit i koristan čin.

Pa kad doticaj Kur'an neizmjerno uveća vrijednost mjeseca u godini, toliko da ga svake godine dovodi u središte pažnje desetina miliona, i oni ga uvijek dočekuju i slave više nego prethodne godine, kako tek onda doticaj Kur'ana oplemenjuje čovjeka koji jeste vrhunsko Allahovo stvorenje?!

Uzvratimo Allahu zahvalnošću na ukazanoj milosti i izdašnosti, i preko Kur'ana privucimo Njegovu pažnju i blagodati. Kroz Kur'an ponovo pronađimo Pravi put u ovom Ramazanu, s kojeg smo možda odstupili; razlučimo dobro u nama i oko nas od svakog zla. Učimo, slušajmo i izučavajmo Kur'an, pa makar samo jedan ajet više nego ranije. Time ćemo sigurno postat bolji i mudriji, plemenitiji, i, dakako, više voljeni.

A Allah sve najbolje zna.

 

689 Posjeta 2 Posjeta danas