Misao treceg dana mubarek Ramazana

Pise:Abdullah ef.Smajic

 

OPET BISMILLAH?

Svaki halal posao započet s Bismillah u startu je urodio dragocjenim plodom: blagoslovom Onoga koji je u stanju Svojom voljom i pospješiti i uskratiti uspjeh bilo kog čina.

Neki ljudi su shvatili duhovnu i praktičnu vrijednost tog smisla, pa svaki novi korak započnu s Bismillah. Za jednog Abdullaha, ibn Mubaraka, inače čuvenog učenjaka svog vremena, vezana je verzija događaja što unosi svjetlo u dušu čovjeka.

Naime, jednom, kad je noću htio posjetiti mezar Božijeg poslanika, čuvari ga nisu pustili, jer je bilo kasno. Razočaran, sjeo je pred džamiju i plakao. Tu ga tako nađe čovjek, pa kad je čuo razlog, pozva ga sa sobom nedaleko u radnju, da ne sjedi sam vani.

Čovjek je bio pekar i počeo je pripremat proizvod za sljedeći dan. Ali, svaki korak počinje s “Bismillah”. “Bismillah”, pa izvaga; “Bismillah”, pa prosije; “Bismillah”, pa zamijesi, itd..

Promatrajući ga, alim upita: “Vidim, ti svaki korak činiš s Bismillah. Vidiš li ti ikakvog hajra od takvog postupanja?”. “Vidim,” reče ovaj, “Šta sam god od Allaha zatražio, on mi je ispunio, osim što trenutno očekujem još jedno ispunjenje: da se susretnem s Abdullahom ibn Mubarakom”.

Alim se prenerazi, a onda reče: “Pusti, ti si puno bolji od njega”.

Divan podsjetnik na odnos Roba prema Gospodaru. Čak i kad sunce njegovog života bude pred zalaskom, njemu nada ne ugasne. Naprotiv.

S druge strane, u koga polaže nade onaj ko nikad nije poveo računa o odnosima sa svojim Gospodarom? U šta se uzda nakon preseljenja? Jer tamo ga niko neće poznavati. Njega nigdje nema, i neće se imat na koga osloniti. Davno je zaboravio na Allaha, pa se ni Allah njega neće sjetiti.

Kucajmo na Allahova vrata milosti, naročito uz Ramazan. Prije ili kasnije širom će nam se otvoriti.

 

270 Posjeta 2 Posjeta danas