Misao petog dana Mubarek Ramazana BOLJIM ŽIVOTOM DO USPJEHA

Pise:Abdulah Smjic

Najbolji savjetnik čovjeku je onaj čijim slijeđenjem će postići najveći i trajni uspjeh.
Budući da se uspjehom u životu obično smatra sposobnost čovjeka da postigne i ostvari svoj cilj, čovjeku njegov lični uspjeh direktno zavisi od cilja koji sebi postavi. A on nekad bude pogrešan, kratkoročan i varljiv.

Mnogi tako bez razmišljanja o krajnjem ishodu žive svoj život, te svoj lični uspjeh mjere vlašću i utjecajem, bogatstvom, ili nekom drugom vrijednošću iz obilja Allahovih blagodati. Mnogima iz mlađe, pa i iz starije generacije danas mjerna jedinica za uspjeh jeste nešto još prostije: “prijatelj”, “lajk”, “bankovna kartica”, ili nešto drugo što im pruža osjećaj napretka, sigurnosti, rahatluka i samoispunjenja, i sve napore ulažu da postignu što više toga, smatrajući sebe uspješnim.

Uzvišeni Allah, međutim, nas upuzorava da među onima koji sebe inače smatraju uspješnim, zapravo ima velikih gubitnika:

“Hoćete li da vas obavijestimo o onima koji će u svojim djelima najviše gubitka imati, čiji
će trud u životu na ovom svijetu uzaludan biti, dok oni misle da je dobro ono što rade?”

Tu su oni koji nisu primili savjet s pravog mjesta, pa su sebi postavili pogrešan, kratkoročan cilj, a zapostavili savjet Onoga koji zna svaki krajnji ishod.

Poslušajmo Njegov govor i savjet prije nego što uzmemo sebi postavljati cilj života i zapitajmo se: da li se uopće uspješnim može smatrati život koji započinje i završava gotovo bez ikakvog pomaka. Jer, na ovaj svijet se dolazi bez igdje išta i ikoga, a isto tako se i odlazi.

Uspjeh je kod Allaha, i Njega trebamo postaviti kao svoj krajnji cilj.

A Allah sve najbolje zna.

199 Posjeta 1 Posjeta danas