Misao četvrtog dana Mubarek Ramazana RECEPT ZA BOLJI ŽIVOT

Pise:Abdullah Smajic

Jedno prosto životno pravilo opisuje u suštini pola vjere Islama, odnosno pola puta da se čovjek približi Allahu i stekne Njegovu pažnju i zaštitu:

Sve što radiš radi u ime i spomen Allaha, dakle s Bismillah; dok ono što se ne može ili ne treba započet s Bismillah, a to su sve griješne stvari i sve besposlice što uzrokuju neumjeren gubitak vremena, nemoj ni započinjat. Odustani od toga i posveti se nečem korisnom.

Slijedeći taj životni princip, što zapravo jeste i djelotvoran recept, možemo uveliko podići svoj karakter, ostvariti ciljeve i unaprijediti standard života, a da u to ne uložimo mukotrpan trud. Jer time automatski upomoć pozivamo Onoga koji bilo što može proishoditi Svojom komandom: “Budi!” i ono se zbilo. On će sve postići za nas.

Allah nas na to i potiče: “Dozivajte me, Ja ću vam se odazvat”. Zvuči pomalo obećavajuće, kao kad nam neko blizak kaže: “Nemoj se ništa ustručavat, samo mi reci šta ti treba”. Samo što Allah Jedini svoja obećanja uvijek ispuni.

Čak i ako smo se Allahu teško zamjerili, griješili, vrijeđali, ne marili za Njega, i sl., On nas ne otpisuje zauvijek, nego nam kaže:

“Reci: O robovi Moji, koji ste protiv sebe, na svoju štetu, u grijesima ogrezli, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti.”

Naravno, ako zatražimo.

Pozovimo Ga, onda, zatražimo Njegovu milost, oprost i spas u ovom Ramazanu. Promijenimo tako i unaprijedimo svoj život, te kroz život nastavimo uspijevati s Allahovim imenom. Tako dolikuje.

223 Posjeta 1 Posjeta danas