Poruke iz Prve trećine Mubarek Ramazana MILOST ALLAHOVA DOSTUPNA JE SVIMA

“Kaznom Svojom Ja kažnjavam koga hoću,
ali MILOST MOJA OBUHVATA SVE”.

Ramazan je najpovoljniji trenutak da se milost Njegova privuče i zavrijedi. Iskrenim nastojanjem u prvih deset dana da obnovi svoju duhovnost i oplemeni svoj život i biće, čovjek tu priliku ostvari.

Kur'an mu je pritom vodič što ga oplemenjuje i jasno mu pokazuje put i smjer kojim će stići na sigurno odredište. Idući kroz život, s Allahovim imenom stigne svugdje lahko i sigurno. Allah je njemu u svemu nada i oslonac.

S Njegovim imenom započinje svaki posao, a posao nedoličan Njegovog imena, nije vrijedno ni započeti.

Inače čovjekov uspjeh ne mjeri se količinom
stečenog, nego dometima do kojih dopire i ispunjava se njegova ambicija. A ona seže u besmrtnost i vječnost. Nju može dostići samo uz priznanje svoje bespomoćnosti i na krilima skrušene dove Allahu.

Do te vječnosti, na prolaznom svijetu, njemu je Gospodar namijenio da bude gospodin među bićima i okružio ga blagodatima, od njega očekujući zahvalnost. A čovjek sebi odabire da li će nastaviti uživati u tom Božijem daru, ili izabrati samotni put daleko od uhodanih i utabanih staza koje mu je On preporučio.

Samotni put ne vodi dalje od ovozemaljske smrti. Allahov put vodi u vječnost, a smrt je samo rješenje o odlasku u zasluženu mirovinu i oslobađanje od dunjalučkih obaveza.

Tek tada će svaki čovjek shvatiti pravi smisao i vrijednost svog iskrenog nijjeta, zalaganja, žrtve i odricanja kojima se rukovodio na Dunjaluku.

Allahovom milošću svi se nadamo da tada budemo u vrhunskom društvu vjerovjsnika, evlija, pravednih i dobrih. Amin

 

218 Posjeta 1 Posjeta danas