Misao 14. dana Mubarek Ramazana PROFINJENOST GOSPODARA

Želiš li za kratko vrijeme steći gomilu životne mudrosti, a ujedno okrijepiti se i doživjeti veliki užitak, otvori Kur'an Mudri i čitaj suru Jusuf. Makar i u prijevodu. Nećeš se razočarati ni zažaliti.

Prvo, čak i ako ništa drugo, samo čitanje pripovijesti će te opustiti i oraspoložiti i u njoj ćeš osjetiti slast bez obzira na profil.

Drugo, sura je krcata jezgrovitim i snažnim izjavama, bolje reći božanskom mudrošću. Od nekih mozak stane, dok druge dopiru do, i dotiču, najintimnija stanja čovjekova.

“Duša (čovjekova) zaista nagoni na zlo, osim one kojoj se Gospodar moj smiluje”,
misao je iz toga što iskazuje jednu cijelu filozofiju, psihologijiu i stvarnost ljudskog bića. Ne čudi da u njoj je sadržana jedna od centralnih tema znanosti Tesavvufa, obrađena tomovima knjiga i duhovnih iskustava.

Ovaj put, pak, druge dvije misli, u međusobnom razmaku od desetak ajeta, plijene pažnju, opisujući jedan značajan ciklus što čovjeka izvodi iz stanja nelagode i neizvjesnosti, i dovodi u stanje duhovnog poticaja i zadovoljstva svakom odredbom od Gospodara.

Dakle, bespomoćni, slijepi starac, čiji jedan sin je u tuđoj zemlji u tamnici pod optužbom za tešku krađu, a za drugog se već godinama uopće ne zna ni gdje je ni je li živ, bodri svoje ostale sinove:

“I ne gubite nadu u milost i olakšanje od Allaha; doista, nadu u milost i olakšanje od Allaha gube samo ljudi koji ne vjeruju”,
što u njegovom slučaju znači: “Nadam se da će mi ih Allah sve vratiti”.

Daj Bože, ali.. I da ih vrati, hoćeš li ti to doživjeti?
Pa i da doživiš, ne možeš ih svojim očima vidjeti. A ti sad bodriš druge!

Međutim, desilo se upravo tako, na ogromnu radost svih. Njemu se čak i vid povratio.

U jeku tog veselja, nestali pa pronađeni sin izrekne u par riječi smisao što otvara horizonte i rasklanja svaku sumnju u namjere našeg Gospodara:
“Gospodar moj je profinjen u onome što htjedne (da bude)”,
odnosno: On je suptilnom, istančanom vezom povezao mnoštvo nagovještaja, događaja, patnji, zavjera, kazni i mnogo šta drugog, u jednu sekvencu, da bi je okrunio beskrajnom radošću, ushićenjem, i ispunjenjem duše.

Kakvom bi, onda, krunom i ishodom trebalo očekivati da budu okrunjena sva iskustva, nedaće, patnje, gubitci i rastanci povezani u sekvencu života koji vjernik proživu na ovom svijetu, ako ne upravo onom obećanom od Profinjenog i Mudrog Stvoritelja svega: džennet.

Drugim riječima, On je Sebi postavio za cilj da nas, koji čvrsto vjerujemo i nade polažemo u Njega, obraduje vrhunskom nagradom – džennetskim blagostanjem, pa nas do tog cilja dovodi sekvencom zbivanja, doživljaja i iskušenja koja proživljavamo.

Slavljen neka je On, koji je tako profinjen prema Svojim robovima.

 

181 Posjeta 1 Posjeta danas