Misao 25. dana Mubarek Ramazan NAJBOLJA NAFILA: IZMIRENJE

Šta je najbolji dobrovoljni ibadet na Mubarek dan (petak) i u mubarek noćima, pa i u Noći Kadr, što je bolji i od klanjanja Kijamul Lejla i nafila?

Izmiriti posvađane.

Rekao je Poslanik, a.s..

“Hoćete li da vam kažem šta je višeg nivoa i od posta, i namaza i sadake? –
Popraviti međusobne odnose, jer kvarenje međusobnih odnosa djeluje poput britve (što sasijeca i odbacuje ne dlake s lica, nego propise vjere).”

Šta je, onda, najveći propust, neuspjeh i greška u mubarek danima i noćima, čak i kad se ispune farzovi? –

Imati priliku ili biti u stanju i poziciji da to učiniš, tj. izmiriš zavađene, otkloniš neslaganja, ili se i sam s nekim pomiriš, a ni ne pokušati to, nego i dalje u Mubarek danima i noćima mirno pričati i slušati o blagodatima ibadeta u džematu, jedinstvu i zajednici, ljepoti zajedničkih iftara, itd..

Poslanik, a.s., čim je saznao da su se neki ashabi u Kuba'u posvađali, odmah, bez odlaganja, lično je iz Medine otišao da ih izmiri. A rekao je i ovo:

“Ponedjeljkom i petkom otvore se vrata Dženneta, i daje se oprost svakom ko je u Islamu i ne čini širk (ništa ne pripisuje Allahu kao sudionika u božanskom položaju), osim čovjeku koji je posvađan sa svojim bratom u vjeri.

Bude rečeno: ‘Zadržite ovu dvojicu dok se ne izmire, zadržite ovu dvojicu dok se ne izmire'”.

Brate!

Upotrijebi svoju sposobnost, svoja poznanstva i veze, svoj autoritet!

Doputuj otuda gdje se nalaziš, savjetuj i nagovaraj koliko treba!

Slaži ako treba!
Napadni i dozovi onog ko izaziva!
Nastoj i ne odustani!

Učini sve što ti je u moći i dozvoljeno, u dobroj namjeri da izmiriš zavađene.

Kur'an ti to naređuje.

A prije svega toga, budi i sam čist od zlobe, odustani od loših riječi, budi miran, iskren i pomirljiv.

Ne daj da svađa bude hrana, poslastica, i vjetar u leđa Sotoni (riječ “šejtan” kod nas je postala preblaga, iako je on čista zloba), da nastavi razjedinjavati i da poraskida što je još ostalo zdravo i neraskinuto.

Jer Allah, Uzvišeni, upozorava:

“Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi, ili će šejtan posijati neprijateljstvo i mržnju među njima; šejtan je, doista, čovjekov otvoreni neprijatelj.”

Ako nećeš uz Mubarek Ramazan, na Mubarek dan i u Mubarek noći saslušati i pokušati sve ovo, kad onda?!

NAPOMENA:

Činili smo iskrene dove Allahu da u ovom Mubarek Ramazanu dođe do pomirenja, da se otvore srca svih, da se dozovu i upute vođe i džematlije, da se zbliže razjedinjeni i izmire zavađeni. Još nije došlo do toga.

Ne znači da Allah nije primio te dove; nego da dovanski vakat (vrijeme za činjenje te dove) nije istekao i još traje dokle Allah htjedne. Amin

291 Posjeta 1 Posjeta danas