Misao 28. dana Mubarek Ramazana NEGACIJA NEGACIJE

Mudrost života iskreni vjernik u Allaha i Poslanika pokupi gdje god na nju naleti.

Kad je novinar iz jedne velike, opresivne i agresivne države upitao Nelsona Mendelu zašto održava srdačne odnose s Gadafijem, Fidelom Kastrom i Arafatom, koje je ta država proglasila svojim neprijateljima, gotovo kao šamar tom neznalici, pred kamerama i 1000 prisutnih, zvučao je Mendelin civilizirani odgovor:

“Jedna velika greška koju neki počinjavaju jeste da oni misle kako njihovi neprijatelji trebali bi automatski biti i naši neprijatelji.”

Ovo se desilo tokom jednog televizijskog intervjua upravo u dotičnoj državi.

Drugim riječima, mi sami biramo svoje prijatelje i neprijatelje, slijedeći svoje uzvišene principe, i ne dozvoljavamo da nam ih bira iko drugi svojom slijepom mržnjom, umišljenošću, neznanjem, pohlepom…

Nama, sljedbenicima Muhammeda, a.s., uzor i kriterij u biranju puta dobra i otklanjanja zla, ne smiju biti primitivne, necivilizacijske metode tipa: “Ako nisi s nama, ti si protiv nas”, “Neprijatelj tvog neprijatelja tvoj je prijatelj”, ili “Neprijatelj tvog prijatelja tvoj je neprjatelj”.

Takve kvazi principe nameće sami Sotona da sebi olakša posao i uvuče što veće mase naivnih u neki lokalni sukob, svađu, sudski proces, progon, itd.. Tj. da što lakše razbije zajednicu, naročito zajednicu vjernika, kako bi sebe na kraju mogao proglasiti, neuzu billahi teala, bogom.

Savjet i upozorenje svima koji tako nastupaju i u tom smislu postupaju jeste:
“Dragi moji, bojte se Allaha. Bojte se Allaha. Bojte se samo Allaha”. On upozorava:

‘O, vi koji vjerujete, budite uvijek pravedni, svjedočite radi Allaha, pa makar to bilo protiv vas samih, ili roditelja i rodbine.

Svejedno bude li onaj o kome svjedočite bogat ili siromah, pa Allah je preči njima!

I ne slijedite svoje prohtjeve i strasti, kako ne biste bili nepravedni. A ako budete krivo svjedočili ili svjedočenje izbjegavali, pa Allah, zaista, u potpunosti zna ono što radite'”.

225 Posjeta 1 Posjeta danas