Misao 29. dana Mubarek Ramazana UKAZ POČASTI

Nekada se kod nas na izlazu iz kuće posjetilac opraštao od domaćina s: “Allahu na emanet, hvala na ićramu (ikramu)”, tj. “hvala na svemu čime ste nas dočekali i počastili”, što uključuje osmijeh na dolasku, lijepu riječ, te ostalo što bi domaćin iznio i s čime bi izašao pred svog gosta.

Ikramul-muslimin jedno je od svojstava našeg Vjerovjesnika, a.s., a znači pozitivan odnos i ophođenje sa svakim i u svakoj situaciji na prigodan, prikladan i dostojan način uz ukaz poštovanja i počasti.

Recimo, naš Vjerovjesnik, a.s., koji je bio neprikosnoveni duhovni i svjetovni lider velike zajednice, kad mu je u društvu ponuđeno da pije, sam je ponudio najstarijem u društvu da pije prije njega, i rekao:

“Ne pripada nama onaj ko ne poštiva naše starije i nije milostiv i nježan prema našim najmlađima”.

Selam je prvi nazivao, čak i djeci, te bi s njima ulazio i u razgovor.

Rekao je: “Ne omalovažavajte nijedan lijep postupak prema nekome, pa makar sitan poput susretanja s njim vedra lica.” I: “Osmijeh upućen prema tvom bratu je sadaka”.

Ogovaranje drugih, nazivanje nekog ružnim nadimcima, izrugivanje nekome bilo u prisustvu ili odsustvu, naljutilo bi ga toliko da bi mu cijelo lice prekrilo crvenilo.

Ni one koji su njega vrijeđali, koji ga nisu priznavali, ili su čak kovali zavjere protiv njega, nije blatio, proklinjao, sramotio.

Kad je pored mjesta gdje su sjedili jednom naišla pogrebna povorka jednog Židova, ustao je na noge u ukaz počasti. “Pa on je Židov”, stavili su mu primjedbu neki. “A zar i Židov nije živa duša?”, rekao je.

Toliko je istančan način ophođenja Vjerovjesnikovog, a.s., i pozitivan odnos prema svakoj osobi bio, da su, nadahnuti njime, neki postavili i u praksu uveli pravilo: kad čujete o svome bratu nešto što vam se ne sviđa, pokušajte mu naći od 1 do 70 razloga i opravdanja zašto je to učinio: možda radi ovoga, ili radi toga, ili radi onoga, ili…

Pa i ako ne mogneš naći pravi razlog reci: “Mora da ima neki drugi razlog koji ja ne znam”. To je pozitivno razmišljanje.

I ovoliko je dovoljno da mi, vjernici u Allaha dž.š. i sljedbenici Muhammeda, a.s., budemo ponosni i znamo kako se lijepom ponašanju i civiliziranom ophođenju ne trebamo učiti od drugih. Dapače, obtnuto.

NA KRAJU

Završavajući ovaj naš ramazanski muhabbet, a govoreći o ikramu i ukazu počasti, činimo dove Allahu Uzvišenom da svakog od nas nagradi za iskren nijjet i uložen trud da ovaj Ramazan bude što svečaniji, berićetniji i ispunjeniji hajrom, uzojamnošću i odanošću putu našeg Vjerovjesnika, a.s..

Osobno, zahvale i hair dove upućujemo za sve koji su dali osjetiti istinski smisao ikrama u svome ophođenju.

Glavnom imam-efendiji i timu na neposrednosti, bratskom razgovoru, slaganju i nesĺaganju, i spremnosti za rad na putu hajra i popravku odnosa; na hajr dovama, te na srdačnim pozivima i ikramu u mubarek noćima.

Porodici Košarić na višegeneracijskom služenju našem Dinu, te svesrdnom ramazanskom ikramu. Posebno nek Allah nagradi ljubav s kojom njihov učač uči ezan što bi izmamio uzdahe i suze usred Medine Munevvere.

Svim džematlijama, prijateljima i komšijama Ljubušacima, Mahićima, Sadikovićima, Kadragićima, Šukalićima, Omerhodžićima, Konjhodžićima, i svima nenabrojanim, koji su zajednički učestvovali u nagradi i berićetu doprinoseći ili uzimajući učešće u pojedinačnim i zajedničkim ramazanskim sadržajima i aktivnostima.

Svim Ljubušacima u dijaspori koji su na svoje načine, srcem, poticajem, učešćem i prisutnišću osigurali da ramazanski ugođaj u njihovom i našem “Ljupkom gradu” bude potpun i savršen.

Naročite dove za zdravlje, hajr, berićet i nagradu od Allaha porodicama Maksić i Jakić. U želji da uštedimo riječi i prostor, za njihov ikram prema svima a i osobno, te uslužnost i ljubav s kojom su priređivali ramazanski ugođaj i sadržaj, reći ćemo samo da na skali od 1 do 10, ocjena za njihov učinak ne može biti ispod 20.

A sva istinska zahvala pripada Allahu Uzvišenom, čijim ukazom blagodati ispunjavaju se sva dobra djela.

Njega molimo da nam primi ibadet, dove i naš duhovni i fizičku kurban, te da sljedeći Ramazan dočekamo i provedemo još ljepše, kao jedan džemat i jedno biće.

Allah emanet, hvala na ićramu.

279 Posjeta 4 Posjeta danas