Dr. Nihad Sadiković ima bolji lijek za koronu od slatkog pelina

To da slatki pelin može biti učinkovit protiv Covida-19 je moguće, ali postoje i bolje trave – rekao nam je dr. Nihad Sadiković, poznati travar i liječnik specijalist iz Ljubuškog.

Naime, nakon vijesti da bi se lijek za koronavirus mogao nalaziti u slatkom pelinu, što su potvrdili znanstvenici s Instituta Max Plank u Njemačkoj, te da te biljke ima baš u Hercegovini, odmah smo se sjetili liječnika s dugododišnjom obiteljskom tradicijom u liječenju travama i drugim pripravcima iz prirode, kojega redovno posjećuju brojni pacijenti iz cijele Hrvatske.

On nam, međutim, opovrgava kako slatkog pelina ima puno u Hercegovini te nam potvrđuje da zna za uzgajivača Petra Mihića iz Ljubinja, ali po njegovim saznanjima toga nema puno.

Protiv kožnih tumora

Slatki pelin, odnosno Artemisia annua, pokazao se jako dobar u liječenju kožnih tumora jer se iz njega dobija ljekovito eterično ulje. Iz te biljke je Kineskinja Tu Youyou 2015. godine izdvojila artemisinin, koji je učinkovit u liječenju malarije, i za to je dobila Nobelovu nagradu. U povijesti se slatki pelin koristio kao antipiretik, i to u obliku čaja. Međutim, ne znam što govore najnovija ispitavanja kada je riječ o borbi protiv virusa. Malarija se ne može usporediti s koronavirusom. Doduše, sve je moguće. Ja sam je svojevremeno uzgojio kako bih dobio eterično ulje, odnosno melem za liječenje kožnih tumora. Tu se taj pelin pokazao izvrstan, govorilo se da liječi i druge tumore, ali ja se u to nisam uvjerio u praksi – govori nam ljubuški liječnik.

Bojadisarski vrbovnik daje bolje rezultate

Po njemu bi bolje rezultate trebale dati biljke pod nazivom bojadisarski vrbovnik (isatis indigotica) i japanski dvornik (polygonum cuspidatum).

Ova prva ima sastojak koji sprječava ulazak virusa u stanice, a ova druga blokira razmnožavanje virusa kad već uđe u organizam.

Kod Isatis indigotice je dokazano antivirusno djelovanje i to još u vrijeme epidemije SARS-a. U Kini tu biljku nazivaju ben lan gen. U vrijeme SARS-a, koji je smrtonosniji od covida-19, u jednoj bolnici tradicionalne kineske medicije u Hong Kongu su je uzimali kao preventivu.

Dotad im je nekoliko liječnika i medicinskih sestara umrlo, ali nakon što su počeli uzimati pripravak te biljke prestali su obolijevati.

Rusi ispituju, imaju odlične rezultate

Također sada doznajem kako je Rusi u svom poznatom Istitutu u Tomsku ubrzano ispituju i koliko čujem, dobijaju odlične rezultate. To je najpotentnija biljka za liječenje koronavirusa – govori dr. Sadiković. Ona je djelotvorna i protiv bakterijskih upala grla i drugih respiratornih problema. Za dva dana vam prođe upala, kaže dr. Sadiković.

Otkad se pojavio SARS-COV-2, on pomno prati vijesti o pronalasku lijeka, a u svojoj ordinaciji i sam ima pripravak za preventivu.

Imao je, kaže, manju količinu koju je dao najugroženijim pacijentima i prijateljima i zbilja nitko nije obolio.

Za jednoga od njih čak zna da nije obolio, premda su mu koronu dobili supruga i kćer u istom domaćinstvu. Međutim, dr. Sadiković ipak dodaje da bi to samo mogla biti puka slučajnost.

Kazuje nam da postoji i biljka koja izvanredno spriječava razmnožavanje virusa u stanicama, ali raste u Indoneziji i nije pogodna za komercijalnu upotrebu, ima je malo i zaštićena je.

Ta biljka ima molekulu do koje, po saznanjima dr. Sadikovića, znanstvenici pokušavaju doći laboratorijskim putem. Puna je salvestrola, koji spriječava razvoj karcinoma.

Inače, biljke koje imaju veliki sastojak antioksidansa ili resveratrola mogle bi biti učinkovite u borbi protiv koronavirusa.

Jedna od takvih je biljka u nas poznata pod nazivom japanski dvornik, koja se smatra korovom. Japanski dvornik izvrstan je i u liječenju uboda krpelja.

Silvana Uzinić, Slobodna Dalmacija
5360 Posjeta 2 Posjeta danas