Mostarske džamije

Objavljujemo nekoliko fotografija i video priloga o mostarskim džamijama.

Historija Sinan-pašine džamije

Sinan-pašina džamija u Mostaru je bila sagrađena pedesetak metara od lijeve obale Neretve i oko 300 metara sjeverno od Starog mosta. Podigao je hercegovački sandžak-beg Sinan, koji je upravljao Hercegovinom 1474. i 1475. godine i bila je skromnih dimenzija.

Kako je Mostar nastao dolaskom Turaka, tako je lako zaključiti da je grad formiran oko njegove najstarije džamije. Sinan-pašina džamija sagrađena je u vrijeme dok je čovjek čije ime nosi bio hercegovački sandžak-beg 1473. godine. Sagradio je malu džamiju bez munare, ali ju je dogradio, bogato ukrasio i uz nju isklesao vitku munaru još jedan Sinan-paša, ovaj put Borovinić, negdje između 1504. i 1506. godine.

Džamija je bila poznata i kao Atik (stara), kako je nazivana i mahala koja se formirala oko nje. Stari Mostarci je pamte i kao Džamiju na Mejdanu, kako se zvao trg ispred nje, neposredno uz rijeku Neretvu, tristotinjak metara sjeverno od Starog mosta. Oko džamije su se stotinama godina kasnije nalazile važne gradske institucije sudnica, hamam, tepa…

Kasnije je prepravio i podigao munaru drugi hercegovački sandžak-beg Sinan-paša Borovinić (1504. – 1506.). Sinan-paša Borovinić bio je na poziciji velikog vezira osmanskog sultana od 26.4.1516. do 22.1.1517.godine. Poginuo je u Egiptu.

Sinan-pašina džamija je predstavljala vrijedan spomenik islamske arhitekture u Mostaru. Bila je građena od tesanog kamena i prekrivena krovom pod pločom. Najveća mostarska džamija, impresivnih dimenzija 13,5×18,5 metara. Na ovu najprostraniju mostarsku džamiju naslanjala se visoka kamena munara. Kroz svoju historiju džamija je doživjela više adaptacija, a najveća je bila 1906. godine kada je skinut krov i postavljen novi.

Džamija je srušena je u noći 29. decembra 1949. godine po nalogu Jugoslavenske Narodne Armije. Razlog rušenja ovo džamije bio je izgradnja teniskog centra za rekreaciju oficira pošto se džamija nalazila tik uz Dom JNA. Nakon rušenja, na ovom mjestu 1950. godine je izgrađen teniski teren koji je nakon kratkog vremena preorijentiran u kuglanu.

U Mostaru je od 1947. do 1955. godine je srušeno 11 džamija!

Nakon što su u arheološkim istraživanjima 2009. godine pronađeni njeni temelji, sačinjen je projekt obnove, a građevinski radovi počeli su svečanim polaganjem kamena temeljca 6. februara 2014. godine.

Tadašnji mostarski muftija Seid ef. Smajkić tom prilikom je kazao kako se obnovom Sinan-pašine džamije nakon 65 godina skida još jedan sloj zaborava s mirnodopske destrukcije nad Mostarom i njegovim bošnjačkim duhom, kulturom i tradicijom.

Džamija je otvorena poslije obnove 2018 g., kada je prva ramazanska teravija klanjana ponovo prvi put poslije 69 godina (17.05.2018). Vitka klesana munara svojom gracioznošću mami pogled i divljenje bez obzira na to da li sa Starog mosta gledate sjeverno ili sa Titovog mosta prema jugu.

Klix.ba

Mostarske džamije:

 

Prva teravija poslije 70 g., 17.maja 2018 g.

 

 

 

 

4287 Posjeta 3 Posjeta danas