Jeste li ikada vidjeli ovoliko paradajza na jednom mjestu?

Polja u Izmiru i drugim provincijama na zapadu Turske ovih dana su obojena u crveno, a riječ je o sezonskoj tradiciji sušenja paradajza na suncu, kojim Turska opskrbljuje tržišta širom svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon berbe, vrijedni turski poljoprivrednici su stotine dunuma polja prekrili paradajzom za sušenje.

Tako na snimcima polja u distriktu Torbali i drugim krajevima Izmira ovih dana preovladava crvena boja.

Paradajz, posut solju ili sulfitima, zavisno od zahtjeva kupaca, suši se sedmicu, a zatim pakira u staklenke ili pakete.

Izmir je jedan od glavnih izvoznika sušenog paradajza u Turskoj i iz ovog grada izvozi se sušeni paradajz u više od osamdeset zemalja.

Tako paradajz kao sezonsko voće postaje namirnica dostupna na tržištu svih dvanaest mjeseci u godini.

Sušeni paradajz neizostavni je dio brojnih nacionalnih kuhinja. Najveći kupci tog proizvoda su Sjedinjene Američke Države, Italija i Njemačka.

Turska je prošle godine ostvarila izvoz sušenog paradajza u vrijednosti od 83 miliona dolara, a ove godine očekuje se znatno povećanje tog izvoza.

Paradajz se tamo sadi u aprilu, a bere u julu. Zatim se ostavi da se osuši na bijelim limovima.

Izvozna cijena sušenog paradajza je tri eura po kilogramu. Iako se najviše služe kao dekoracija stolova u restoranima, sušeni paradajz se koristi i za izradu umaka, tjestenine i pice.

Kompanija koja posluje u Bergamu, BGC Agriculture and Food, objavila je da žele poboljšati proizvodnju sušenog paradajza. Menadžer prodaje i marketinga te kompanije, Gonca Arman rekao je da raste potražnja iz cijelog sveta.

“Paradajz je ljetnje povrće, ali ovaj proizvod možemo ponuditi potrošačima svih 12 meseci. Osušeni paradajz ne ide samo u bogate zemlje, u kuhinje poput američke, evropske, australijske ili japanske, nego i u kuhinje zemalja u razvoju. Naravno, pristupačnost i cijena važni su faktori. Naš je cilj izvoziti ovaj proizvod u više zemalja.”

Navodi da Italija potražuje puno sušenog paradajza. “Italijani ovaj proizvod najviše traže. Sušeni paradajz je u svijetu uglavnom poznat kao italijanski proizvod. Oni su ga prvi predstavili svetu. Puno se koristi u italijanskim kuhinjama. U Italiji koriste sušeni paradajz u salatama, tjestenini, picama i kao umak u sendvičima.”

Arman je otkrio i neke podatke o prodaji iz prošle godine te cijene proizvoda: “Prosječna prodajna cijena proizvoda je oko tri eura. Naravno, to zavisi od ambalaže i načina na koji je proizvod mariniran. Prošle godine smo prodali 900 tona suhog paradajza. To je bilo zbog naše ograničene ponude, a ne zbog zahtjeva kupaca. Ove godine želimo nadmašiti 1000 tona, a zatim dostići 1200 tona proizvodnje”, zaključio je.

1071 Posjeta 1 Posjeta danas