HOTEL NERETVA

Rješavajući narasle potrebe za smještajem sve brojnijih posjetitelja Mostara, austrougarska vlada donosi odluku da u vlastitom aranžmanu gradi prvi pravi europski hotel u Hercegovini.

Finansiran od državnih sredstava,hotel Neretva ili Narenta,kako su ga Austrijanci zvali,bio je istinski dragulj austrougarske arhitekture.Izgrađen je 1892.godine,prema projektu arhitekta Aleksandra Witeka,u pseudo-maurskom stilu,a lokacija hotela izabrana je na velikom trgu MUSALI i na samoj strmoj obali rijeke Neretve.

U Beču je sačuvan izvedbeni projekt s Witekovim potpisom koji datira još u martu 1890.Već godine 1900.hotel Neretva doživljava manje promjene u interijeru,vrše se pregradnje i to prema projektu Đorđa Knežića.Odmah nakon gradnje bila je predmetom pažnje i divljenja ne samo Mostaraca nego i svih posjetitelja i brojnih putopisaca.

Tako je ispunjena potreba grada za jednim reprezantativnim hotelom,jer je putnik namjernik do tada mogao prespavati samo u nekom od hanova ili kakvom primitivnom konaćištu.U novoizgrađenom hotelu svaka je soba imala svoj Badezimmer(kupatilo),gosti su imali na raspolaganju salu za sastanke i mogli su čitati tadašnji europski tisak uz pratnju žive klavirske muzike,a na menije se uvodi bečka gastronomija,pri čemu su hranu pripravljali posebno obučeni kuhari dovedeni iz Praga.

Time se u Mostar unosi duh Europe,pa on nimal ne zaostaje za ostalim europskim metropolama.Na istočnoj strani hotela gdje se nalazio vrt,izgrađena je prelijepa veranda gdje su,pored gostiju,i mještani rado sjedili.S druge strane,onoj okrenutoj rijeci,također je bila lijepa terasa gdje je za vrelih ljetnih noći hladna rijeka rashlađivala svojim dahom brojne goste.Mirisi raznolikog južnog drveća iz parka na Musali bili su još jedan ugođaj koji je upotpunjavao kompletan dojam raja.

Na osamnaestogodišnjicu izgradnje,u istom tom hotelu odsjeo je i car i kralj Franjo Josip I,u vrijeme njegova posjeta Mostaru.Godine 1937.,pored redovitog renoviranja,vrši se i adaptiranje hotela.Projekt adaptacije napravio je tadašnji gradski inženjer Marko Kovačina uz veliku pomoć i suradnju Miroslava Loosea.

Nakon drugog svjetskog rata hotel je preživio tako što su se dijelovi hotela prenamjenili u razne vojne komande i štabove,pa i pučke kuhinje i radničke menze.Hotel također doživljava i neke promjene-nekadašnji glavni ulaz u hotel koji se nalazio nasuprot Banje zatvara se i otvara novi na onoj strani okrenutoj parku.Ispod terase hotela koja se nalazila ponad modre Neretve,u međuvremenu između dva rata izgrađena je i dodatna sala s velikim lučnim prozorima.

Iza pedesetih godina prošlog stoljeća hotel se u nekoliko navrata renovira i preuređuje.Najznačajnija preobrazba hotela dogodila se 1978.godine,kada je prema projektu mostarskih arhitekata Nedima Džudže i Sulejmana Džape,uz njega izgrađen potpuno novi objekt,kasnije nazvan Titova vila,a koji je svojim modernističkim izgledom znatno narušio vanjski izgled hotela.Tada je dograđena i nova terasa hotela prema rijeci Neretvi.

Šestdesetih i sedamdestih godina hotel posluje prilično dobro,na terasi hotela redovito svira živa plesna muzika te je tu bilo i glavno sastajalište mladih.Međutim,,iako popularan nikada nije dosegao sjaj i značaj iz vremena Austrougarske.

U periodu 1992-1995.g. hotel Neretva doživio je ratna razaranja,a nakon okončanja ratnih sukoba počelo se s obnovom porušenog hotela,no nakon izvjesnog vremena sve je stalo,tako da su dvadesetak godina u samom centru grada,na mjestu gdje je se nekada kočoperio impozantan biser hotelijerstva,zjapili stravični patrljci ruševina koji su predstavljali istinsku opasnost za prolaznike.Tek sredinom 2018. počeli su radovi na obnovi hotela.

 

Izvor:Tibor Vrančić:Mostarski leksikon;Mostar 2020.godine.

Priredio:Kemal Mahić

Mostar, Neretva Hotel, Herzegowina, Austro-Hungary, 1900

Hotel Neretva, 1900 g.

Hoteli Neretva i Bristol, 1968 g.

Ruševine hotela, bombardovan 1993 g.

Obnove hotela Neretva

https://www.youtube.com/watch?v=ZvR23QDmInA&ab_channel=FarikC

 

 

 

1664 Posjeta 2 Posjeta danas