Omaž hercegovačkom pejzažu

Naš saradnik Tim Clancy vodi nas u tajne zapadne Hercegovine, u doline Trebižata, Neretve, u močvare Hutovog blata, kule Počitelja, rimske i srednjovjekovne utvrde.

Dolina rijeke Trebižat

Rijeka Trebižat, sa svojim neukrotivim plovnim putom koji se vijuga od krajnjeg ugla zapadne Hercegovine do ušća u Čapljinu, važna je pritoka rijeke Neretve. To je ujedno i historijski put života u zapadnoj Hercegovini, u kojoj su smještena neka od najstarijih zabilježenih naselja u zemlji. Ova savršena fuzija kulture i prirode odnedavno je dala novu definiciju ovom regionu. Čitava dužina rijeke Trebižat, sa istaknutim vodopadom Kravice kod Ljubuškog, sada je staza kulturne i prirodne baštine zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije. Kravice su vjerovatno najljepši vodopad u zemlji. Dobro, zajedno sa Štrbačkim bukom u Nacionalnom parku Una na krajnjem sjeverozapadu. Kravice su postale omiljena destinacija kako za domaće, tako i za strane turiste. Mnogi se samo zagledaju u njegovu ljepotu, ali ponesu pokrivač za piknik i kupaći kostim kako bi doživjeli najbolje moguće iskustvo u ovom izvanrednom spomeniku prirode. Osim što je ova rijeka spas za mnoga naselja izgrađena uz njenu obalu, Trebižatom, njegovom mirnom i kristalno čistom vodom, kanuom se može ploviti izravno ispod vodopada Kravice sjeverno od Čapljine. Ova manje poznata regija krije pregršt iznenađenja za one koji su spremni istražiti zaleđe zapadne Hercegovine.

Mogorjelo

Smatra se da je ovo rimsko naselje iz 3. vijeka bilo vojni logor i baza za provale u unutrašnjost, štiteći trgovačke puteve prema srednjoj Bosni i Panonskim ravnicama. Smješteno je u sjenovitom području tik izvan centra grada, pored restorana Vila Rustica. Ovo zaštićeno mjesto kulturne baštine otvoreno je za posjetitelje sve vrijeme. Ne podsjeća ni na jednu od velikih rimskih ruševina pronađenih u drugim dijelovima svijeta. Mogorjelo je relativno malo i pristojno očuvano arheološko nalazište koje vrijedi posjetiti, fotografisati i uživati u hladnom piću ili ručku u Vili Rustica. Ulaz je besplatan za cijelo područje.

Počitelj

Ovaj drevni grad, koji se prvi put spominje krajem 14. stoljeća, još od ranije je bio čuvar Srednjovjekovne bosanske države. Nalazi se na važnoj tački sa koje se čuvaju važni trgovački putevi od delte Neretve do naselja u unutrašnjosti, Blagaja, Stoca i šire. Kada su Osmanlije osvojili područja današnje Hercegovine 1472. godine, vidjeli su ne samo strateški značaj Počitelja već i urođenu ljepotu ovog utvrđenja na brdu iznad rijeke Neretve. Tokom narednog vijeka započeli su izgradnju naselja koje mnogi smatraju najljepšim i jedinstvenim gradom u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Istočni brežuljak Počitelja pokriven je zapanjujućim džamijama iz osmanskog doba, hamamima, sahat-kulom, mektebom, hanom i privatnim kućama. Bijele, uklopljene u prirodu, orijentalne kuće ofarbane su krečom i povezane uskim kamenim stazama – predstavljaju pravu razglednicu i užitak za oči. Počitelj je pod zaštitom UNESCO-ve svjetske baštine, a Stari Grad je zaštićeni nacionalni spomenik. Ovdje je i najstarija likovna kolonija u zemlji. Kula koja dominira horizontom prethodnica je dolasku Osmanlija u Hercegovinu. Šetnja kroz cijeli Stari Grad je putovanje kroz davna vremena.

Počitelj je idealan za jednodnevni izlet s obale ili iz Mostara. Lokalna djeca će zasigurno pozdraviti vaš dolazak pokušavajući vam prodati svježe trešnje, smokve ili narove… ovisno o sezoni. Likovna kolonija, koja je povremeno otvorena za posjetioce, domaćin je umjetničkih izložbi i omogućava putnicima da iznajmljuju sobe u hostelu kolonije. Kula je najveći uspon u labirintu kamenih stepenica. Iako kula nije u najboljem stanju, popnite se na vrh s prekrasnim pogledom na dolinu Neretve na sjeveru i prekrasnim pogledom na sam grad na jugu. Džamija je takođe otvorena za posjetioce, a gosti mogu zaviriti unutra. Uz silno penjanje, najbolje se odmoriti u kafeu odmah iznad središnjeg trga. Tu služe najbolju tursku kafu u gradu.

Hutovo Blato

Ovo zaštićeno ramsarsko nalazište je najveće te vrste u jugoistočnoj Evropi. Kao omaž izuzetnoj raznolikosti hercegovačkih pejzaža, ovo močvarno područje je dom za oko 240 vrsta ptica selica.

Manastir Humac (Muzej i Umjetnička galerija)

Da li ste vjerski orijentisani ili ne, ovo je fascinantno mjesto za posjetiti. Nalazi se zapadno od Ljubuškog prema hrvatskoj granici. Manastir je sagrađen krajem 19. vijeka kada je Osmansko carstvo počelo da se raspada. U njemu je smješten najstariji muzej u zemlji, osnovan 1884. godine. Muzej je vremenska traka bogate historije Hercegovine koja datira od paleolitskog doba do danas. Galerija Majka, koja se takođe nalazi u sklopu kompleksa, impresivna je kolekcija umjetničkih djela lokalnih i međunarodnih umjetnika. Većina djela ima religioznu temu, ali pokrivaju vrlo različite stilove i žanrove. Vrijedi posjetiti!

Tvrđava Herceg Stjepan

Ova zaštićena utvrda je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i nalazi se na vrhu brda iznad Ljubuškog, sa koje se pruža pogled na veliku dolinu koja dijeli Bosnu i Hercegovinu od Hrvatske. Smatra se da ga je sredinom 15. vijeka sagradila kraljevska porodica Kosača. Otvorena je tokom cijele godine za posjetitelje i iako je uglavnom samo ruševina, važna je za razumijevanje tvrđava koje su imale strateški značaj za srednjovjekovna naselja.

BiHAmk.ba. Tim Clancy

837 Posjeta 1 Posjeta danas