Promocija knjige “Snovi i oblaci”

Promocija knjige “Snovi i oblaci” održaće se u subotu, 08.oktobra 2022 u 17.00 sati u Šarića kući u Stocu. Knjiga je zbirka eseja prof.dr. Alije Pirića.

Organizator je Bošnjačka zajednica kulture Preporod Stolac.

Šarića kuća: U blizini Čaršije, glavne raskrsnice puteva trgovaca, musafira, turista, prodavača i ugostitelja, nalazi se Šarića kuća (nekadašnja galerija Branka Šotre). Sagrađena je 1734/ 1735. godine.  Šarići spadaju među najstarije i najznamenitije muslimanske porodice u Hercegovini i Stocu. U prvoj polovini XVIII vijeka sagradili su vrijedne zadužbine i bili prvi kapetani Stolačke kapetanije. Jedan od najznačajnijih predstavnika ove porodice je bio Ismail-kapetan, koji je u Stocu sagradio džamiju, sibjan-mekteb, čatrnju i više dućana.

Godine 1963, sarajevska Umjetnička galerija osnovala je svoju prvu podružnicu u Stocu,  rodnom gradu Branka Šotre, jednog od najvećih grafičara bivše Jugoslavije. Galerija je nosila njegovo ime, a smještena je u prostor Šarića kuće. Šotrine grafike (ukupno 92), koje je on krajem pedesetih godina poklonio Umjetničkoj galeriji u Sarajevu, činile su stalnu postavku. Šotra je poznat prvenstveno po grafikama koje plijene svojim crno-bijelim kontrastom. U počecima, grafikama je nastojao prikazati motive i predjele iz rata a kasnije ih zamjenjuje prikazima hercegovačkog krša, planinama, starcima. Godine 1948, Branko Šotra izabran je za profesora i rektora Akademije primijenjenih umjetnosti u Beogradu.

Šarića kuća je zapaljena 1993. godine a djela su izuzeta od strane vlasti. Obnovljena je 2012. godine u sklopu projekta ARCH – Stolac, koji je financirala Evropska unija.

Šarića kuća u Stocu

582 Posjeta 2 Posjeta danas