Z I H A V I C A (Antirrhinum majus)

zihavicaZihavica je raskošna jednoljetnica koja predivno cvjeta od maja(u priobalju već od marta) do oktobra ili novembra tj. do prvog jesenjeg mraza.Postoje brojne različite sorte zihavica s cvjetovima raznolikih boja-od žute,ružičaste,narančaste,bijele pa sve do atraktivnih višebojnih sorti.Cvjetovi su cjevasti i okupljeni u cvat uspravan poput  svijeće.Zihavica izvorno potiče sa zapadnog Sredozemlja,od Maroka do Francuske a kod nas je udomaćena.

OBILJEŽJA:Manje sorte narastu 20 do 25 centimetara u visinu,dok visoke sorte(kao što je   Snowflake) narastu između 50:100 centimetara.Zihavica raste u gustim atraktivnim busovima.

POLOŽAJ:Zihavica je nekomplicirana ljetnica,idealna za uzgoj na toplim i sunčanim položajima u zavjetrini.Najbolje uspijeva na vapnenastim i ilovastim tlima.

NJEGA:Redovito uklanjajte ocvale cvjetove.To potiče ove biljke na stvaranje novih cvjetnih pupova te se tako produljuje njihova cvjatnja.Sorte visokog rasta nisu osobito stabilni,pa ih treba pričvrstiti za kočiče.

RAZMNOŽAVANJE:Preporučuje se uzgoj iz  sjemena,i to u drugoj polovini maja direktno na gredicu.Sjeme zihavica klija na svjetlu,stoga posijano sjeme nemojte nagrtati zemljom,nego ga samo lagano utisnite daščicom.

UPOTREBA:Zihavica je vrijedna dekorativna ljetnica,odlična kao rezano cvijeće za vazu i cvjetne aranžmane.Često se uzgaja i u žardinijerama što pogotovo vrijedi za sorte niskog rasta.Cvjetovi imaju sladak miris koji privlači i brojne pčele i druge kukce oprašivače.

SAVJET:Da bi zihavica razvila lijep,grmolik oblik,treba kolčičima poduprijeti izdanke mladih biljaka.

Izvor:Moj lijepi  vrt

zih2

1410 Posjeta 1 Posjeta danas