Konvoj s posmrtnim ostacima 409 žrtava genocida krenuo iz Visokog ka Srebrenici

ispracaj

Iz Gradskih grobalja Visoko jutros je ispraćeno je 409 tabuta s posmrtnim ostacima identificiranih žrtava srebreničkog genocida, među kojima je najmlađa žrtva genocida, bezimeno novorođenče, kao i najstarija žrtva Edhem Rahmanović, rođen 1919. godine, javio je novinar agencije Anadolija.

11.50 Doček kolone sa posmrtnim ostacima Srebreničana ispred Predsjedništva BiH

Brojni građani Sarajeva okupili su se jutros ispred zgrade Predsjedništva BiH i duž Titove ulice kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida koje će 11. jula biti ukopane u Memorijalnom centru u Potočarima. Tužna kolona s tabutima 409 srebreničkih žrtava uskoro bi na putu iz Visokog prema Potočarima trebala proći kroz Sarajevo.

Pored brojnih građana ispred zgrade Predsjedništva BiH su i pojedini članovi Vijeća ministara BiH, federalni premijer Nermin Nikšić i članovi Vlade Federacije BiH, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić, pojedini poslanici te i drugi zvaničnici.

Ispraćaju srebreničkih žrtava prisustvuje i britanski ambasador u BiH Nigel Casey a očekuje se i dolazak američkog ambasadora Patricka Moona.

Ispraćaju bi, kako je najavljeno, trebali prisustvovati i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

10.37

Konačno odredište konvoja sa tabutima su Potočari kod Srebrenice, gdje će u četvrtak, 11. jula, biti klanjana kolektivna dženaza.

Kolona od tri kamiona s tabutima krenula je iz Visokog uz učenje odlomaka iz Kur'ana.

Načelnica općine Visoko Amra Babić je u obraćanju na ispraćaju podsjetila da je najmlađa žrtva novorođenče Muhić, “djevojčica koja bi danas obilježavala punoljetstvo”, a sada se nalazi u najmanjem tabutu koji će biti spušten u zemlju u Potočarima. Ona je kazala da je 356 neidentifikovanih tijela ukopano privremeno u Visokom, dok se u mrtvačnici Gradskih grobalja nalaze 654 posmrtna ostatka Srebreničana. Babić je podsjetila i na to da je dosad u Potočarima obavljeno 12 kolektivnih dženaza, i da će nakon 11. jula u tom mezarju biti ukopano ukupno 6.066 žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine.

Babić je kazala da su “tabuti velika opomena da zlo stoji skriveno, da postoje oni što ne znaju da su različitosti bogatstva i koji BiH ne smatraju svojom domovinom” i poručila da “državu koju smo krvlju sagradili moramo čuvati i graditi”.

Putovanje ubijenih Srebreničana Bosnom i Hercegovinom do Potočara, prema riječima članova njihovih porodica, posljednji je njihov put do konačnog smiraja, nakon više od decenije i pol traganja, ekshumacija i, kako su rekli, dugotrajnih i bolnih procesa identifikacije.

Brojni članovi porodica ekshumiranih i identifikovanih žrtava, koje će biti ukopane na 18. godišnjicu najstrašnijeg stradanja pripadnika jednog naroda u modernoj historiji Evrope, uz suze i ruže ispratili su tabute sa posmrtnim ostacima iz Visokog.

Konvoj će, krećući se kroz Sarajevo, Han-Pijesak i Vlasenicu, u poslijepodnevnim satima stići u Memorijalni centar u Potočarima.

Veliki broj Visočana na ulicama grada, učenjem dova i polaganjem cvijeća, odali su počast i ispratili posmrtne ostatke žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine, kada su jedinice pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića, u masovnim ubistvima na više lokacija na području Srebrenice, ubile više od osam hiljada tamošnjih Bošnjaka.

(Vijesti.ba/Anadolija)

749 Posjeta 1 Posjeta danas