Tajna odbrane BiH je u dušama ljudi

igman

Da Igman nije oslobođen, situacija bi se u nastavku rata razvijala nepovoljnije i možda se ne bi dala ni odbraniti Bosna i Hercegovina, poručio je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović na održavanju centralne …

… manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2013” na Velikom polju na Igmanu, javlja agencija Anadolija.

On je podsjetio i na riječi prvog predsjednika Predsjedništva BiH, rahmetli Alije Izetbegovića, koji je rekao da je tajna odbrane Bosne i Hercegovine u dušama ljudi. Bitka na Igmanu imala je tri aspekta, rekao je Izetbegović, vojni je bio na Igmanu, inžinjerijski – bušenje tunela između Sarajeva i Igmana, te diplomatski, onaj koji se odvijao u Ženevi.

“Da je bilo koji od ova tri aspekta izostao ili bio neuspješan, ne bi se dao odbraniti Igman. Diplomatsko natezanje u Ženevi trajalo je 28 dana i na kraju je rahmetli Alija Izetbegović uspio da diplomatskim sredstvima zaustavi napad Mladićevih jedinica, probili smo i tunel i sarajevske jedinice su pomogle jedinicama Fikreta Pljevljaka”, kazao je Izetbegović, dodavši da je tada zaustavljena ofanziva na Igman i Sarajevo.

Bliži se popis stanovništva, kojim će biti stavljen pečat na sve što je rađeno u BiH, i sa strane koja je napadala i sa strane koja je branila Bosnu i Hercegovinu. Izetbegović je istakao kako je popis dugo odlagan, kako ne bi bio stavljen pečat na etničko čišćenje u BiH.

“Više to ne možemo raditi, ali se možemo snažno potruditi da rezultati tog popisa budu valjani. Ako je nekome bio cilj da istjera ljude sa njihovih ognjišta, pomozimo im da se tamo vrate i popišu. Ako je nekome bio cilj da u ovoj zemlji bude što manje Bošnjaka, hajde da se popišemo i da nas bude onoliko koliko nas zaista ima”, poručio je Izetbegović te dodao: “Pustimo druge da budu šta jesu, a mi ponosno budimo ono što jesmo. Mi smo Bošnjaci.”

Izetbegović je istakako da se osjeća ponosnim kada se govori o tome što je radio njegov otac, rahmetli Alija Izetbegović, i ljudi oko njega tokom rata.

“I vojni i politički uspijeh, sa toliko moćnijim neprijateljem izaći na kraj. Oni su 1995. morali zaustaviti našu pobjedu. Polunaoružani i poluorganizovani narod preživio je šok ‘92. godine, ‘93. upravo ovdje uspostavio balans, ‘94. postao dominantna snaga. 1995. Armija BiH nije nijednu bitku izgubila, a osvetili su nam se u Žepi i Srebrenici”, rekao je Izetbegović, dodavši da je i on pomagao ocu i bio dio svega toga.

Muzafer Ćurevac bio je pripadnik Armije BiH i borio se na Igmanu. Može se prisjetiti svih događaja tokom bitke za Igman, ali mu je teško govoriti o tome.

“Ja živim u Butmiru i dugo vremena nisam mogao doći ovdje, sve do 2010. godine. Na Igmanu, Bjelašnici i Treskavici bilo je konstantno granatiranje. Ofanziva je krenula na ljeto ‘93. godine. Mladić je naredio da se mora krenuti na Igman, a mi smo to čuli na motoroli. Mi smo zaustavljali ofanzivu i uspjeli smo u tome”, kazao je Ćurevac.

Danas se govori o odbrani BiH, a simbolično o odbrani Igmana, kazao je pripadnik jedinice Šeher-Igman, Devete brdske brigade i Četvrte motorizovane brigade Muhamed Nogo.

“Odbrana Igmana se odvijala od ‘92. godine, kada su jedinice MUP-a iz Hadžića, prostora opštine Ilidža i MUP-a iz Trnova izašle na ovaj prostor Igmana i započele odbranu. Dolaskom ostalih jedinica, odavde je oslobođena prva opština na prostoru BiH, Trnovo. Odavde su se pokretale mnoge jedinice u druge dijelove BiH. Ovaj prostor smo mi branili i odavde je sve polazilo”, prisjetio se Nogo. On je dodao da ispod Igmana izvire Bosna, koja je simbol BiH, te da je Igman odbranjen bez obzira na sve okolnosti koje su se događale 1993. godine.

Manifestacija je održana uz popratne kulturne, vojne i sportske događaje, a prisustvovalo joj je više hiljada ljudi.

(AA)

640 Posjeta 1 Posjeta danas