Apel na sijelu, 2011

Apel pročitan na sijelu 2011

 Esselamun alejkum, dobro veče, dobro nam došli dragi ljubušaci!

Evo već nekoliko godina se sastajemo na ovim sijelima. Ovdje dolazimo iz ljubavi prema našem gradu. Sastajemo se da bi sreli stare prijatelje, bivše radne kolege, komšije i da oživimo lijepe uspomene. Iskreno rečeno Ljubuški nije baš privlačan na zvizdanu od 40 stepeni ovih dana. Ali mi volimo Butorovicu, ovaj kamen, onu smokvu i šipak u bašći, i Bašćinu, i ćelopek, i čaršiju. Neki su predlagali da nađemo neku drugu lokaciju za sijela, ali ove ruševine su naše uspomene a nadam se da će se i ova građevina uskoro obnoviti i postati reprezentativni objekt za sviju nas. Ovdje su živjeli naši roditelji , dede i nene, i šetali ovim mahalama a šetaće i naša djeca i unučad inšalah.

Mnogi ljubuški rođaci , koji su nekad davno ljeta provodili ovdje, rado se sjećaju tih godina. Tako jednom reče Dalila iz Sarajeva da su to bili nezaboravni odmori koji se nisu mogli doživjeti u Sarajevu. Korzo Žabljak – Gožulj i obrnuto , raja i mahala.

Nažalost raseljeni smo širom dunjaluka. Raselili su nas da bi nam kobajagi pomogli. I ne možemo se skupiti svi zajedno , ali nas veže ljubav za rodnim krajem. Koristim priliku da poselamim i pozdravim sve naše ljubušake širom svijeta, a nabrojaću samo neka imena, simbolično. Selam i pozdrav za Semira, Lebiba, Vedrana, Esada, Miru, sa familijama u Australiji, Smaju i Sufu sa familijama u Kaliforniji, Ahmeta, Mirjanu, Sulu, sa familijama i sve ostale u Americi, sve naše ljubušake u Norveškoj, Danskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Holandiji, Francuskoj i ostalim zemljama i širom Bosne i Hercegovine, sa nadom da se jednog ljeta svi skupimo na jednom mjestu, inšalah.

Osjećam da imam obavezu da spomenem neke ljude koji aktivno podržavaju zajednicu. Prije svega želim da se zahvalim svima koji su sudjelovali u bilo kojoj akciji na ovom području, bilo fizičkim radom ili donacijama, ili sa oboje. Želim da se zahvalim efendiji Šemsi Germiću koji mnogo doprinio očuvanju i napretku naše zajednice, zajedno sa Tarikom i ostalim ljubušacima. I sve donacije su bitne za hajirli rad i zato molim sve one koji su u mogućnosti da nastave sa donacijama i da uključe i ostale koji već ne sudjeluju. Svaka donacija je jednako vrijedna, bez obzira na veličinu, bitna je masovnost. Rezultati su vidljivi, a ima i mnogo onih kojima je potrebna pomoć. Ne treba zaboraviti ni aktiviste mjesne zajednice u osnivanju „Gornji grad“ koji se zauzimaju za održavanje i poboljšanje infrasture .

Moram da spomenem i našu stranicu „ljubusaci.com“. Dobijamo puno pozitivnih reakcija na rad stranice. Treba pohvaliti Faruka Jakića koji je sve to pokrenuo i koji puno vremena provodi na administraciji, uređenju stranice. Treba takođe dodati da su veliki doprinos na tehničkim stvarima dali Mirza Sadiković, Ibrahim Hrnjičević i Sufurudin Mahić. I ja se ponekad uključim sa nekim tekstovima i slikama, a sajt ima i stalne saradnike. Smatram da nam svima treba više stvari o Ljubuškom i ljubušacima i pozivam sve vas da se aktivno uključite sa svojim prilozima, bilo tekstovima, pjesmama, slikama ili bilo čim što je zanimljivo za sviju nas. Nekad smo se češće sastajali na forumu i želja mi je da ta stranica bude naše cjelogodišnje viritualno mjesto okupljanja, što i jeste svakodnevica za mnoge, bujrum.

Želim vam ugodno sijelo sa pozivom da se sastajemo puno godina.

Mithad Muminagić, Fejzina bašća, Ljubuški, 17. jula 2011

987 Posjeta 1 Posjeta danas