DOBRO SADINO SRCE I DIO

Kao i svi drugi novinari koji su bili u Sade u posjeti , čapljinski novinar Vidić nosi vrlo prijatne dojmove , što se vidi iz ovih redova : Zahvaljujući privatnim vezama bio sam iznimno primljen kod Sade u njegovoj ambulanti , pogošćen iz kao fes velike kutije duhana i dobrom crnom kavom . Otvorili smo eglen , a kako je on bio pri kraju ” primanja ” mnogobrojnih posjetnika , imao sam dovoljno vremena da se s njime poduže porazgovaram .

Divan je to čovjek , pronicavog oka i pametna lica , sonornog glasa , finih i uglađenih manira , sijedog marcijalnog brka , neobično inteligentan , ne samo na polju liječenja nego i u mnogim pitanjima , koja se u razgovoru dotiču .

Vidić V. Sadik Sadiković , narodni ljekar iz Ljubuškog . Večernja pošta 1927 ; 1849 .

Sado prima više pisama nego čitav njegov grad

Što se tiče dnevne pošte onih pacijenata koji nisu u mogućnosti da ga posjete , izjavljeno mi je , da nekad Sade primi više pisama nego njegov čitav grad . Broj pisama nekad dostiže 100 , pa 150 i više . Pisma su najviše iz naše domovine , a dođe ih iz svih okolnih država , pa Turske , Francuske , Njemačke , Japana , Amerike i dr . Svak opisuje svoje bolesti , traži i moli savjete kako bi se pomogli .

Zurovac S. Kod Sade Sadikovića . Jugoslavenski list 1928 ; 95 .

Dvije zahvale pacijenata

Od bezbroj zahvala pacijenata izdvojene su dvije objavljene u ” Jugoslavenskom listu ” , upravo u vrijeme najžešće kampanje protiv Sade .

Povodom kampanje koja se vodi protiv narodnog ljekara Sadikovića sa strane liječničkih krugova , umoljavam da uvrstite moju zahvalu gosp. Sadikoviću , jer mi je sinu povratio očinji vid . Slučaj koji ću navesti bio je slijedeći :

Imam sina Asima koji je u Osijeku izučavao limarski zanat . U tom vremenu zabolilo ga desno oko , kojemu je svako svijetlo škodilo , tako da mu je to oko skoro uvijek bilo zatvoreno . Naravski , odmah je bio otpremljen u bolnicu u Osijeku . Cio mjesec dana ležao je u bolnici , ali do ozdravljenja oka nikako nije došlo , nego je još ista bolest prešla i na lijevo oko tako da mi je sin u bolnici posvema obnevidio . Kada sam čuo za sudbinu sina , otišao sam u Osijek da se raspitam kod mjerodavnih liječnika za sudbinu svoga sina . Kad mi je jedan liječnik izjavio da će mi sin morati ostati u bolnici 2-3 mjeseca i da će ostati na jedno oko ” faličan ” , to sam odlučio da sina povedem kući , što sam odmah i učinio .

Nakon toga , otišao sam odmah u Ljubuški g. Sadikoviću , koji je dijete na vrlo jednostavan način pregledao , a zatim mu odredio lijekove ( kamilica , riblji zejtin ) . Nakon upotrebe navedenih lijekova za pet dana zapazio sam da je sinu bolje , jer je već sam hodao , a da ga niko ne vodi kao slijepca .Od tada do danas , sinu mi je dnevno išlo nabolje , tako da sada potpuno vidi .

Ovim se ponovo zahvaljujem g. Sadikoviću . Čitaoci neka sada stvore sud , da li su opravdani napadaji na gosp. Sadikovića . Maglaj , 18. marta 1928. S poštovanjem , Ibrahim Karamehić , željeznički zvaničnik.

Jugoslavenski list 1928 ; 69 : 3

. Druga zahvala je od podnarednika Blagoja N. Mulibobića iz Kumbora-Boka Kotorska :

Molim vas da donesete moju zahvalu g. Sadiku Sadikoviću , narodnom ljekaru , koji me je izliječio potpuno od bolesti .

Bolovao sam dugo vremena na nozi i prošao sam sve ljekarske vizite , ali bilo je sve uzalud . Najzad sam čuo za g. Sadika Sadikovića i uputio se kod njega , ne bi li mi bar on pomogao . I zaista , on mi je pomogao preporučivši mi , da kuham brštan i privijem na nogu . Postupio sam po tom njegovom savjetu i za 35 dana na nozi nisam opazio ni jedne rane . Ozdravio sam potpuno i zato toplo blagodarim g. Sadikoviću , te svakog bolnog upućujem da potraži utočišta i lijeka kod njega .

Jugoslavenski list 1928 ; 143 : 5 .

Zahvala Oblasnog odbora ratnih invalida u Mostaru

Oblasni odbor ratnih invalida u Mostaru 1927. godine poveo je akciju za skupljanje milodara za izgradnju Doma invalida u Mostaru . Poslali su sabirne blokove na sve strane , ali se skoro niko nije odazvao . Sado je poslao 500 dinara i to je bio jedan od najvećih milodara .

Jugoslavenski list 1928 ; 87 : 3 .

Narod neće zaboraviti Sadu

U potpunosti su se obistinile riječi novinara Zurovca prije skoro 100 godina da narod nikada neće zaboraviti Sadu :

Poznavajući Sadu Sadikovića , njegov rad i uspjeh , uvjeren sam da će se i njegovo ime također ovjekovječiti putem narodnog predanja sa koljena na koljeno u daleko u budućnost , jer toliko desetina hiljada koji ga posjetiše dobiše većinom dobre uspomene na njegovu moć liječenja , jer im je bilo uspjeha i onda kada su već mislili da je sve svršeno .

Zurovac S. Tko je i šta je Sadik Sadiković ? Jugoslavenski list 1928 ; 113 .

Hadžiluk u Ljubuški

Novinar Strahinja Zurovac se pita :

Šta nagoni taj veliki svijet da se obraća njemu ? Većinom i posljednji momenti kad već nije bilo pomoći kod drugih dođoše ili se obratiše u malo mjesto Ljubuški u Hercegovini . U ovim slučajevima ako se dalo pomoći i pomoglo se i mnogi imadu da zahvale samo Sadi za spašenje svojih života . To njemu pravi reklamu , taj hadžiluk u Ljubuški k Sadi ubija i glas protivnika koji su u zadnje vrijeme poveli i veliku borbu protiv njegove ličnosti.

Zurovac S. Tko je i šta je Sadik Sadiković ? Jugoslavenski list 1928 ; 113 .

Ljubuški bi bio izumrla varoš.

Kao što god Čapljina ne bi imala ni 80 % putnika i kao što bi god na promet automobilima između Čapljine i Ljubuškoga bilo namjesto 15 dovoljno samo dva auta , tako bi isto i Ljubuški bio u dane , osim pazarnog , ponedeljka , jedna izumrla varoš da nije jedne atrakcije , jednog čudovišta , jer je ono to potpuno i zaslužilo.

To je narodni ljekar Sadik ef. Sadiković ili vulgarno rečeno Sado .

Neću pretjerati ako ustvrdim da o Sadi živi dobar dio Čapljine , a kudikamo veći dio Ljubuškoga . Znači ovo malo pretjerano , no ja sam u stanju dokazati da je ova konstatacija apsolutno tačna .

Vidić V.Sadik Sadiković , narodni ljekar iz Ljubuškog . Večernja pošta 1927 ; 1849 .

Popravka puta Čapljina-Ljubuški

Put Čapljina-Ljubuški je izrovan i zapušten . Neophodno ga je popraviti ne samo radi bržeg i sigurnijeg snabdjevanja stanovnika zapadne Hercegovine iz Čapljine , nego zbog toga što ni automobilski prevoz nije zaostao , jer Sadu Sadikovića svijet uveliko i sada posjećuje .

Već je skrajnje vrijeme . Jugoslavenski list 1928 : 102 .

Saobraćaj bi trebalo naročito regulisati

Automobilski saobraćaj Čapljina-Ljubuški zadnje vrijeme je veoma živ , poradi dolaska stranog svijeta narodnom ljekaru g. Sadi Sadikoviću . Saobraćaj bi trebalo naročito regulisati i strogo paziti na izvršavanje saobraćajnih propisa u gradu .

Povod za ovu vijest bila je teža povreda Joze Anić iz Ljubuškog koju je prouzrokovao vozač g. Latić iz Čapljine . Veliki trud na njenom spašavanju uložili su općinski liječnik g. Morozov i sreski liječnik g. Hasan Mahić .

Jugoslavenski list 1928 ; 223 :3 .

Halid Sadikovic

914 Posjeta 1 Posjeta danas