Nas Hadzija

Kategorija: Kemal Mahic    
    Datum kreiranja ponedjeljak, 15 Novembar 2010 08:27
    Datum posljednje izmjene ponedjeljak, 15 Novembar 2010 08:27
    Objavljeno ponedjeljak, 15 Novembar 2010 08:27
    Klikova: 1066

Kemo naslovna

Jedan od pet stubova Islama je odlazak vjernika u Meku i Medinu. Tim odlaskom vjernici ispunjavaju svoje snove i postaju hadzije. Da bi se ostvarila ova sveta duznost u zivotu vjernika treba da nastupi duhovna „preobrazba“ kako bi ostatak zivota bio posvecen vjeri,moralu i duhovnim vrijednostima dostojnim jednog hadzije. Da su hadzije odlazile na Cabu i prije 200-300 godina iz Ljubuskog svjedoci lokalitet Musala koji se nalazi ispod kule na Vodici i kuce Alije Nevesinjca, prije harema(donji put).

Taj niz ljubuskih hadzija izgleda:

-Hadzi Mahmutaga Mahic

-Hadzi Alija Mujkic

-Hadzi Hamid Omerhodzic

-Hadzi Sulejman Muminagic(Velagic)

-Hadzi Ibrahim Mesihovic

-Hadzi Ibrahim Maksumic

-Hadzi Ibrahim Fazlic

-Hadzi Faruk Jakic

-Hadzica Emina Jakic

-Hadzi Bego Delalic

-Hadzi Junuz Spago

-Hadzi Jusuf Elezovic

-Hadzinica Nusreta Elezovic

-Hadzi Husnija Maksumic

-Hadzi Fatima Spago

-Hadzi Amir Omerhodzic najmladji nas hadzija.

(Isprika ako sam nekoga zaboravio.)

Da mi usmenom tradicijom ne bi prenosili ove podatke „s koljena na koljeno“ molim IZ Ljubuski da ove podatke ustroji, sa svim generalijama o hadzijama u tri kopije. (Ljubuski, Mostar,Sarajevo)

Sve ove hadzije su se molile na Hadzu i za ljubuski umet da ostanu na svome u Ljubuskom.

Allah dz.s. je jednim dijelom prihvatio njihove dove.

26slikafazlichadzija

Sa posebnim ponosom zelim da predstavim najstarijeg hadziju u Bosni i Hercegovini, a samim tim i nastarijim ljubusakom. Rijec je o Ibrahimu Fazlicu, rodjenom 1909.godine u Ljubuskom,dakle 102 godine zivota. On je svoju svetu duznost hadzije ucinio 1998.godine u 90 godini zivota.

Ibrahim je sin Sukrije i Ajise rodjene Lalic. Bio je najmladje dijete ove familije. Imao je cetiri brata i jednu sestru.

Njegov brat Ahmet Fazlic je umro u Istambulu 1998. godine. Pohadjao je Sorbonu i napisao je u Turskoj prvi bukvar latinicom u doba Kemala Ataturka(1923-1938). Njegovo ime se nalazi u svim turskim enciklopedijama, bio je nosilac nacionalne penzije u Turskoj. Njegovo ime u Turskoj je Ahmet Sukri Erbek(onaj koji cijeni slobodu). Drugi brat Hasan Fazlic je takodjer umro u Turskoj pod imenom Hasan Fazlioglu kao i njihova sestra Hatidza.

Treci brat je Salko Fazlic zvani Hafiz, zavrsio je Medresu,zivio i umro u Dubrovniku.

Cetvrti brat je Agan Fazlic.On je zivio i umro u Brckom.

Ibrahim Fazlic je bio u braku sa Nurom (r.Omerhodzic) koja je umrla 1997 godine. U braku sa Nurom rodjena su njihova djeca: Mustafa i Fadila rodjeni su u Ljubuskom, te Kimeta,Ajisa,Feriha i Fatima  rodjene u Sarajevu. Nazalost Mustafa (1977.) i Feriha (2010.) su umrli.

Ibrahim Fazlic je napustio Ljubuski 1940. godine. Po izbijanju II svjetskog rata prikljucio se ilegalnom pokretu saradjujuci sa Aganom Bostandzicem kojeg je Gestapo likvidirao,a nova vlast ga proglasila narodnim herojem.

Ibrahim se zaposlio u „Zitoprometu“ i stekao penziju. Veliki udarci sudbine,gubitak supruge,dvoje djece,cetiri brata i sestre ostavili su traga. Kao pravi vjernik te udarce je „amortizirao“ iskrenom vjerom. Sretan je kada se za svaki Bajramski rucak skupi citava njegova porodica. Tada se mora rucati u vise navrata jer 26 clanova familije su okrenute samo ocu,dedi,pradedi(8 unucadi,6 praunucadi). Tada Ibrahim likuje,kako je uspio odskolovati svoju djecu, kako je postenje i skromnost karakteristika Fazlica. U isto vrijeme predje sjeta preko njegovog lica jer nema Nure, Muastafe i Ferihe….

Pored zivota u Sarajevu, Ibrahim cezne za Ljubuskim.Njegova kuca na Zabljaku i danas izaziva asocijacije na bracu i sestre,na mladost,na ljepotu prirode Ljubuskog kraja. Danas kuca izgleda ruinirana zbog „zuba vremena“ rata i izbjeglica. Ibrahim  nije zaboravio oceve smokve i vinovu lozu koje i danas svjedoce o zivotu Fazlica. Kada ih uzbere jednom godisnje Ibrahima prodje milina i dragost prohujalog vremena kojeg je dozivljavo u dugotrajnom zivotu, prosavsi put od „monarhije do demokratije.“

Kemal Mahic

1776 Posjeta 1 Posjeta danas