CRVENI LUK (Allium cera)

luk

Bez crvenog luka boravak u kuhinji je gotovo nezamisliv.Ova lukovičasta biljka pokrivena crvenim,bijelim ili violet obojenom ljuskom potiče sa prostora srednje Azije.Podaci ukazuju na to da je gajena prije 6.000 godina u Mezopotamiji i Egiptu.Lako se prilagođava različitim tipovima zemljišta,mada najbolje uspjeva na rastresitom i ne previše humusnom tlu.

Osim što poboljšava ukus različitim jelima,crni luk je kroz vjekove potvrdio i brojna ljekovita svojstva.Stari Slaveni su ga nazivali “lijek za sedam bolesti”,a u savremenoj fitoterapiji ističe se 15 ljekovitih svojstava,koja se primjenjuju za dvostruko veći broj bolesti.

Sadrži oko 150 korisnih sastojaka,a karakterističan miris mu daju eterična ulja i organske kiseline,limunska i jabučna.Sadrži i veliku količinu provitamina A,vitamin C i vitamine grupe B,kao i minerale kalij,natrij,kalcij,magnezij i gvožđe.U značajnim količinama prisutni su jod,fosfor i sumpor,a zbog biljnog hormona glukokinina,koji djeluje slično insulinu,preporučuje se dijabetičarima jer snižava šećer.

Poboljšava rad srca jer pojačava protok krvi kroz krvne sudove.,povećavajući uz to i dobar(HDL)holesterol.Također,snižava povišen krvni pritisak,pomaže i u regeneraciji krvnih ćelija,pa se koristi kod blažih oblika anemije.Djeluje na disajne organe kao sekretolitik i ekspetorans,olašava disanje jer otvara alveole.Zato je poznat kao narodni lijek protiv prehlade,bilo kao sirup ili obloga.

Crveni luk poboljšava rad glatke muskulature i materice,dobar je i diuretik jer smanjuje otoke,naročito kod sakupljanja tekućine u trbuhu.Sumpor u njemu,koji nas tjera da plačemo,djeluje protiv upala.

Najzdravije je da se jede sirov,jer ljekovita svojstva prženjem i kuhanjem se značajno umanjuju,pa je u svježem stanju idealan sastojak raznih salata.

Kroz ateroskleroze,zakrčenja krvnih sudova,pomaže sok od crvenog luka i meda.Ova dva sastojka se srazmjerno pomješaju(koliko soka toliko i meda),a pravi efekat se postiže ako se svakodnevno uzima 3-4 puta po jedna kašičica.Ovaj “mehlem” pomaže i protiv kašlja,isto kao i crveni luk pečen na maslinovom ulju ili kuhan u mlijeku.Svježi sok od luka je dobar i za ispiranje upaljene sluzokože usne duplje i nosa,kao i inhalaciju sinusa.

Crveni luk je efikasan protiv opadanja kose,sprjećava ćelavost,a istivremeno pdstiče rast dlake.Tretman je potpuno prirodan,sumpor je ključan sastojak za ovaj problem,a sok iz ove namirnice podstiče rast kose tako što poboljšava cirkulaciju u vlasištu.

Izvor:Novosti-Život plus

2319 Posjeta 1 Posjeta danas