Emotivna izjava Asmira Begovića s kojom je razgalio srca svih Bosanaca!

asmir begovic

Britanski Daily Mail danas je objavio priču o našem reprezentativnom golmanu i čuvaru mreže Stoke Cityja, njegovom teškom putu da bi postao ono što je zapravo danas – zvijezda Premiershipa.

Kada se u prvoj i historijskoj utakmici za BiH na Mundijalu u Brazilu ove godine suoči licem u lice s Lionelom Messijem, Begović će se vjerovatno sjetiti svoga djeda. Kao četverogodišnjak Asmir je bio prisiljen napusitit rodnu zemlju, jer je u BiH bjesnio rat u kojem je poginulo 200.00 ljudi, piše pomenuti list.

Begović je sa svojom porodicom bio prisiljen napustiti rodni kraj, a 16 godina kasnije vratio se kako bi prisustvovao djedovom ukopu. To je možda i presudno utjecalo na njegovu odluku da umjesto Kanade nastupa za Bosnu i Hercegovinu.

”Bosanska krv je oduvijek tekla kroz moje vene, nakon napuštanja domovine prilagođavali smo se različitim kulturama, ali smo u kući uvijek govorili bosanskim jezikom. Nikada nismo zaboravili odakle dolazimo. Nisam se mogao vratiti u moju zemlju do mojih ranih 20-ih godina, kada sam bio na djedovom ukopu”, rekao je Begović.

Istakao je da je tada sreo dosta članova porodice koje nije bio u prilici vidjeti nekoliko godina.

“Osjetio sam ožiljke rata, loše stvari koje su se desile, godine koje sam propustio. To je bilo veoma emotivno putovanje i tada sam odlučio da ako mi se ukaže prilika da ću igrati za BiH. To je bio istinski momenat kada sam definitivno znao odakle sam, a iskreno mnogo mi je značio.”

Priznao je da svaki novi dolazak u domovinu doživljava veoma emotivno. Ponekad sa saigračima iz reprezentacije razgovara o ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini. Daily Mail ističe da svi imaju svoje priče, a tako i Edin Džeko, koji je odrastao u ratnom Sarajevu, dok je Asmir imao sreću da izbjegne u mnogom te ratne patnje.

“Stanovnici BiH nikada neće zaboraviti kroz šta su prošli. Ožiljci rata i danas su itekako vidljivi. U Bosni i Hercegovini pored hotela sa pet zvjezdica imate zgrade koje su izrešetane gelerima. To je dio zemlje, a ljudi nastavljaju sa svojim životima, ali i ne zaboravljaju”, kazao je naš 26-godišnji golman.

Smatra da je plasman na Mundijal nešto najljepše što se moglo dogoditi Bosni i Hercegovini, te dsa su fudbaleri podarili mnogo sreće navijačima nakon vremena bola i patnje.

“Snovi su postali realnost”, rekao je Begović.

Daily Mail je podsjetio da je BiH u grupi sa Argentinom, Iranom i Nigerijom na Svjetskom prvenstvu, te kako je Begović po dolasku u Englesku mogao birati između Tottenhama i Portsmouth. Izabrao je napredak u karijeri, te ovaj drugi klub i očito nije pogriješio.

Naš sjajni čuvar mreže je otkrio da je u mladosti uživao u odbrana legendarnog Olivera Kahna.

Pomenuti list je istakao da je Begović miran i van terena. Vrijeme provodi u četvrti Cheshire u Staffordshireu. Tu zaista uživa sa suprugom Nicolle, koja je veliki ljubitelj konja. Ona je porijeklom Amerikanka, ali će na narednim Olimpijskim igrama predstavljati Asmirovu domovinu.

Podsjetili su i da Begovićeva fondacija pomaže djeci bez roditelja u BiH, ali i Engleskoj. Ove sezone Asmir je u izvrsnoj formi, jer je primio samo 16 golova.

Begović bi se na gol Stokea mogao vratiti već danas, kada će igrati protiv Chelseaja u FA kupu.

976 Posjeta 1 Posjeta danas