26 GODINA OD SMRTI HAMDIJE POZDERCA

HamdijaHamdija Pozderac,jedan od najistaknutijih bh.političara u ex-Jugoslaviji,umro je prije 26.godina.Preminuo je 6.04.u Kliničkom centru bolnice Koševo u Sarajevu.Nikada nisu objašnjene okolnosti njegove smrti i nikada nisu demantovane priče da je ubije.Smrt hamdije Pozderca  i danas je obavijena tajnom.Pitanje je da li je bio žrtva sistema ili onih koji su taj sistem zloupotrijebili.Neposredno prije smrti bio je prinuđen da podnese ostavku na funkciju potpredsjednika Predsjedništva SFRJ i to uoči preuzimanja čelne funkcije u bivšoj državi.

Hamdija Pozderac rođen je 15.01.1924.g. u Cazinu.Bio je jedan od osmero djece Mehe i Sefije Pozderac.Prvo ime bilo mu je MuhamedNaime,u ta vremena bi roditelji,da potomka zaštite od uroka,nedugo nakon rođenja djetetu mijenjali ime,pa je tako Muhamed postao Hamdija.

Familija Pozderac jedna je od najstarijih i najuglednijih u Cazinu.Potomci su Murat-age Pozderca,koji je imao tri žene i 24 djece.Loza Pozderaca je u II svjetskom ratu izrodila Nuriju Pozderca,potpredsjednika AVNOJ-a,te mlade revolucionare Hakiju i Hamdiju…

Hamdija Pozderac posebno je zaslužan za priznavanje Muslimana kao naroda,danas jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

Njegovo uklanjanje sa političke scene bivše Jugoslavije povezuje se isključivo s njegovim istrajavanjem,kao predsjednika Ustavne komisije Skupštine Jugoslavije,da se ne mjenjaju osnovna načela Ustava iz 1974.g…

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća Hamdija Pozderac,zajedno sa Brankom Mikulićem i Bracom Kosovcem,doprinio je snažnom ekonomskom razvoju BiH.U tom periodu asfaltirano je hiljadu kilometara cesta,završena akcija 1000 škola u BiH.izborili su se za poboljšavanje položaja BiH u jugoslavenskoj federaciji i umjesto sirovinske industrije pokrenuli razvoj prerađivaćkih kapaciteta.

Jedan od njih je bilo i jugoslavensko privredno čudo:Agrokomerc iz Velike Kladuše.

Arhitektima ekspanzionizma srpskog nacionalizma,koji je 90-tih godina prošlog stoljeća doveo do krvavog raspada SFRJ,smetao je Hamdija Pozderac,protivnik bilo kojeg nacionalizma.I dobro su znali da,ukoliko on dođe na čelo Predsjedništva SFRJ,nemaju šanse.Iskonstruirali su i iskoristili „mjeničnu aferu“ u Agrokomercu da politički eliminiraju Hamdiju Pozderca.

Po oprobanom receptu iz tog vremena,atakovalo se na ličnost i izmišljanje bizarnosti kako bi od Partije i naroda dobili podršku za uklanjanje onih koji „ometaju samoupravni socijalistički razvoj“.

Tada nije bilo većeg grijeha i težeg prestupa od toga.

Poređenja radi,mnogo veću sumu mjenica tadašnje Jugoslavije emitovala je željezara Smederevo,koja je bila u izgradnji.Fikret Abdić,generalni direktor Agrokomerca,suđen je u Okružnom sudu u Bihaću.Bio je to medijski spektakl,ali samo nekih prvih mjeseci.Iako nije bio na optuženičkoj listi,suđeno je i Hamdiji Pozdercu i cjelokupnom bh.rukovodstvu.

Mediji,pod uticajem velikosrpske politike,svakodnevno su publikovali optužbe protiv monstruma i kriminalaca iz BiH.Nacionalistima se u njihove programe nije uklapala BiH,zemlja tri ravnopravna naroda.kada je cilj postignut,izvještaji sa suđenja potisnuti su sa prvih strana,a pred izricanje kazni praćenje suđenja prepušteno je honorarnim dopisnicima iz Bihaća.

Nakon  sjednice Predsjedništva CKSKBiH,12.09.1987.g. u Sarajevu odbačen je svaki pokušaj povezivanja Hamdije Pozderca sa ilegalnim radnjama u Agrokomercu,a rezultat cjelokupne sjednice je bila njegova iznuđena ostavka na funkciju potpredsjednika Predsjedništva SFRJ i člana Predsjedništva SFRJ.

Pozderac je kazao da je njegova ostavka uslijedila iz „principjelnih razloga“.

Salu u kojoj se održala ta sjednica napustio je vidno potresen.Njegovi savremenici dobro pamte scenu sa sjednice CKSKJ u Beogradu,održane nedugo nakon toga.hamdija Pozderac,nesuđeni predsjednik SFRJ,sjedio je posve sam.U tom redu,u redu ispred i iza njega,nije bilo nikog.Posve sam na sjednici koja je označila kraj njegove političke karijere.

Ubrzo poslije toga se razbolio i završio u bolnici.Sljedeg proljeća je umro.

Čovjek koji se suprostavio narastajućem nacionalizmu,vođen mišlju da je nacionalizam uvijek agresivan i jedinstven po sistemu spojenih posuda i da se ne može govoriti o manje opasnom nacionalizmu i onom agresivnom,te spriječio Slobodana Miloševića i njegove istomišljenike da mijenjaju Ustav 80-tih godina.

Hamdije Pozderca u rodnoj Krajini najčešće se sjete na godišnjicu njegove smrti.Organizira se javna tribina na kojoj neko od njegovih savremenika podsjeti da je on čovjek kojem se može zahvaliti opstanak BiH u današnjem obliku.

A u rodnom Cazinu nema ulice s njegovim imenom.

Izvor:Dilajla Obajdin(Oslobođenje)

2250 Posjeta 2 Posjeta danas