7.maj dan dzamija

dzamija

SARAJEVO – Islamska zajednica u Bosni I Hercegovini 7. maja obilježava kao Dan džamija, u znak sjećanja na 7. maj 1993. godine, kada je srušena najveća i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija. Dan džamija ujedno je i podsjećanje na stotine uništenih vjerskih …

… objekata muslimana tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Ovaj dan, međutim, predstavlja i sjećanje na još jedan nemili događaj u Banjoj Luci, 7. maj 2001. godine, kada je, prilikom pokušaja postavljanja kamena temeljca za ponovnu izgradnju džamije Ferhadije, napadnuto oko 300 vjernika, predstavnika Islamske zajednice BiH, domaćih i međunarodnih zvaničnika. U sveopštem divljanju i kamenovanju ljudi koji su se osam godina nakon rušenja džamije, našli na mjestu na kojem je sagrađena u 16. stoljeću kako bi simbolično obilježili početak njene ponovne izgradnje, teško je povrijeđen Cazinjanin Murat Badić, koji je nedugo zatim podlegao ranama.

Smrt Murata Badića zgrozila je bh. i svjetsku javnost. Neredi, koji su se dogodili tog 7. maja u Banjoj Luci, eskalirali su i zbog nespremnosti i nedostatka volje policije bh. entiteta Republika Srpska da u dovoljnoj mjeri osigura skup organiziran povodom polaganja kamena temeljca za Ferhadiju. Ni 13 godina od smrti Murata Badića nisu otkriveni počinioci njegovog ubistva, a vinovnici nereda su prekršajno kažnjeni.  

Dan džamija je i prilika za podsjećanje na 614 džamija srušenoih u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu i progona Bošnjaka-muslimana s teritorija na kojima su stoljećima živjeli. Osim toga, prema podacima Islamske zajednice BiH, srušeno je i 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vaufskih objekata. Na teritoriji pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS) srušene su 534 džamije, a na teritoriji koju je kontrolisalo Hrvatsko vijeće obrane (HVO) 80. Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamije koliko ih je prije agresije bilo na prostoru BiH.

Ferfad-pašina džamija u Banjoj Luci bila je od 1950. godine pod zaštitom UNESCO-a.

Ferhadija je zadužbina Ferhad-paše Sokolovića.  Izgrađena je 1579. godine. No, 7. maja 1993. u  potpunosti je srušena, a teren na kojem se nalazila poravnan je u namjeri da se zatre svaki trag ovoj građevini.

No, Ferhadija se uveliko obnavlja, a klanjanje bajram namaza u obnovljenoj džamiji, prvi put nakon njenog rušenja 1993. godine, moglo bi biti organizirano već ove godine.

Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) finansira preostali dio obnove Ferhadije, potvrdio je nedavno za Anadolu Agency direktor TIKA-e za Bosnu i Hercegovinu Zulkuf Oruč.

On je tada kazao da bi obnova najpoznatije banjalučke džamije i značajnog kulturno-historijskog spomenika iz 16. stoljeća trebala bi biti okončana do kraja godine, ali će glavnina radova biti završena do oktobra, kako bi u Ferhadiji ove godine mogao biti klanjan bajram-namaz.

„Ferhadija nosi svoju kulturno-historijsku vrijednost i ona je, isto tako, spomenik koji je bitan i za zajedničku historiju BiH i Turske“, istakao je Oruč.

Podsjetio je da su zbog nedostatka finansijskih sredstava radovi na Ferhadiji bili zaustavljeni prošle godine te da je „TIKA nakon razgovora s predstavnicima banjalučkog muftijstva dogovorila da finansira nastavak radova do njihovog okončanja“.

Iako je riječ o vrlo složenim radovima, koji će se odvijati u dvije faze, a podrazumijevaju i zadovoljavanje standarda UNESCO-a, jer je Ferhadija spomenik pod zaštitom te UN-ove organizacije, Oruč je izrazio uvjerenje da će svi radovi biti završeni do kraja godine.

Istaknuvši kako je „donacija TIKE poklon, pa se ne praktikuje govoriti o kojem iznosu sredstava je riječ“, Oruč je u izjavi za AA naveo da se radi o oko 1,5 miliona eura.

(AA)

962 Posjeta 1 Posjeta danas