Pomoc ne stiže do povratnika u RS: Mi smo posljednji na listi!

poplave samac 10

U pretežno povratnicka naselja u Republici Srpskoj ne dolaze dovoljne kolicine hrane, vode i ostalih potrepština, kazali su za adresu info@hac-onc.hr

Željko Stipic iz župe Hrvatska Tišina u opcini Bosanski Šamac kaže da su ih vlasti tog entiteta i Opštine Bosanski Šamac potpuno zanemarile. Bili su prepušteni sami sebi.

“Od vlasti Šamca, Civilne zaštite i ostalih zvanicnih institucija niko nas nije došao ni obici. Ovdje živi pretežno hrvatska populacija. Dobili smo pomoc iz Zagreba, od naših prijatelja jucer, iz sela Kladara i zahvaljujem im puno. Dolazila je pomoc u Šamac, ali za nas ništa. Mi nismo bili ni izvuceni iz poplavljenog sela, da nisu došli momci iz Gradacca, mi bi ovdje bili i gladni i žedni, kratko i jasno da vam kažem”, rekao Stipic je za Klix.ba.

Mještani ovih naselja sugeriraju da se pomoc koja je namijenjena njima dovozi direktno u selo i dijeli mještanima.

“Pomoc koja nam je stigla iz Hrvatske i Gradacca ce se i danas dijeliti, evo pripremamo pakete i ici cemo od kuce do kuce”, dodaje Stipic.

U još nekim povratnickim naseljima se žale da ih lokalna i entitetska vlast stavlja na kraj liste prioriteta.

Ramiza Omerovic iz Bratunca istice da su u njenom komšiluku tri kuce potpuno poplavljene te da da je pomoc mještanima došla prekasno.

“Što se tice Opcine Bratunac i vlasti generalno ovdje, nisu se puno trudili da požure kako bi nam pomogli. Dva dana smo bili okruženi vodom, a u jednoj kuci nas je bilo 17. Ja, kcerka i unuka smo se jedva izvukle iz naše kuce. Drugi dan kada je došla pomoc, odnosno kada su došli s camcem, kada su stigli napokon vatrogasci, nisu uspjeli doci do nas. Više nam niko nije ni dolazio kada je u pitanju Opcina Bratunac. Dolazili su neki drugi ljudi, neki koji nas poznaju, i doturali nam vodu, hranu, mlijeko… Od institucija, niko ništa. Prvi dan su došli da donesu hranu, došlo je vatrogasno vozilo, ali nisu uspjeli doci do nas, tako da se više nisu ni vracali”, kaže Omerovic.

Stipic i Omerovic nisu jedini, i u nekim drugim povratnickim naseljima u tom entitetu se žale da pomoc do njih ne dolazi, a i ako dode, onda im to uglavnom donesu ljudi koji privatno doniraju hranu, ali ne i institucije.

775 Posjeta 1 Posjeta danas