Klizišta brišu sela sa lica zemlje

odron-kliziste

 

Talas klizišta koja su se aktivirala u cijeloj BiH konstantno raste, pa su brojna mjesta i sela doslovno izbrisana s lica zemlje.

Pored borbe sa poplavama koje su iza sebe ostavile pustoš, građani nepomično stoje i gledaju kako im klizišta gutaju imovinu u koju su ulagali gotovo cijeli život.
 
Najgora situacija je i dalje u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, ali da stvar bude još gora, kritične tačke se iz sata u sat šire na ostale gradove. Primjera radi, dvije kuće srušene su u klizištima u mjestu Koprivna, kod Modriče, a četiri imaju velika oštećenja.
 
Željko Terzić, samostalni stručni saradnik za civilnu zaštitu, kazao je da je poplavama na području opštine Modriča zahvaćeno više od 800 domaćinstava sa oko 2.500 članova.
 
Izet Žigić, geolog, kazao je da je u tuzlanskoj opštini aktivno oko 550 klizišta. Osim naselja Crno Blato, Badre, Krojčica i Orašje, najteža situacija je u naseljima Kozlovac, Kojšino i Borić. U ova tri naselja koja su izgrađena u brdima ugrožene su desetine kuća. Mnoge porodice su iseljene, a neke su odbile kolektivni smještaj u vojnoj kasarni na Dubravama.
 
“Smjestili su nas u neuslovnu baraku sa još 22 porodice, a samo je jedan WC. Nas je šestoro, četvoro je male djece. Bojim se zaraze, ali i lopova koji noću pljačkaju napuštene kuće, pa smo se vratili”, kaže Jasna Paočić, koja s suprugom Šabanom Delićem živi u naselju Kojšino, na samoj ivici klizišta.
 
Devet kuća srušeno je ili teško oštećeno u naselju Kozlovac. U njima se ne može živjeti. Ljudi su se nakrcali u dva veća šatora, u neposrednoj blizini klizišta, koje je presjeklo put između Kozlovca i susjednog naselja Borić.
 
“Treći dan smo pod šatorom. Čim smo nasputili kuće, uveče su došli lopovi. Jednu su kuću potpuno poharali. Otjerali smo ih i sada organizujemo noćne straže”, navodi Faik Džaferbegović.
 
Eldin Zelenturović je s četvoročlanom porodicom takođe u šatoru. Ističe kako im još niko iz opštine ili Civilne zaštite nije došao.
 
U naselju Borić, koji je na padinama koje streme ka Panonskim jezerima, ima napuklih kuća, ali zasad nijedna nije srušena. U tom dijelu dva su groblja, muslimansko i katoličko. Više od stotinu grobova napuklo je, mnogi klize ka padini.
 
“Opet će kosti moje bake otići drugdje”, na Facebooku je napisala Tuzlanka Tanja Ilić, nekadašnja košarkašica Bosne i Crvene zvezde, sada nastanjena u Beogradu.
 
Stihija nije poštedjela ni kosti umrlih. Tlo u tuzlanskim naseljima još ne miruje. Noći su duge i stradalnici ih provode u strahu i neizvjesnosti.
 
Bez sna su i mještani Gornjih Popovića, kod Banjaluke, koji kažu da im klizište prijeti još od aprila.
 
“Problem su klizišta koja su teška, zabrinjavaju nas i noću ne spavamo. To je počelo u aprilu, maju. Javio sam  Civilnoj zaštiti  i preuzela je to mjesna zajednica Verići, navodno da bi izašao SIZ na uviđaj. Očekivao sam da će neko doći, ali kako je situacija malo teža po gradovima, onda sam malo strpljen”, rekao je Radenko Stojnić iz ovog sela.
 
Stojnić živi sa suprugom koja od oktobra boluje od karcinoma, sinom i unukom koju je majka napustila. Ova porodica nema nikakvih primanja i nije u mogućnosti sama da riješe problem.
 
U opštinama Banovići i Kalesija broj odrona enormno raste, a u Teočaku je prijavljeno 87 klizišta koji ugrožavaju 48 stambenih objekata. Dramatična slika je i u Gradačcu, Siminom Hanu, Hukićima, Grabovici gdje su odneseni rezervoari za struju, ulična rasvjeta i nekoliko porodičnih kuća. Ni Lukavčani nisu mirno spavali jer je klizište direktno zaprijetilo kućama, pa je iz 15 objekata evakuisano 60 osoba.
 
Zbog klizišta na području Kantona Sarajevo 194 osobe su  smještene u hotele i kuće, a u privatnom smještaju je njih 160.  Muhamed Kozadra, v.d. premijera Kantona Sarajevo, kazao je da su poplavljena 384 objekta, od čega 300 stambenih. 
 
Štab za vanredne situacije opštine Kostajnica ocijenio je da, nakon stabilizacije stanja uzrokovanog poplavom, najveći problem predstavlja klizište u Baljskoj ulici.

(Nezavisne), vijesti.ba

1079 Posjeta 1 Posjeta danas