Komunalne usluge: Svaki drugi stanovnik BiH pod tužbom

racuni

Točan broj nitko ne zna, ali prema svim procjenama, nekoliko stotina tisuća građana Bosne i Hercegovine već je bankrotiralo! Razlog što se ne zna precizan broj je što BiH nema jedinstvenu bazu podataka, odnosno registar privatnih računa građana koji su blokirani.

Ni ideje ni rješenja

Zna se, međutim, da svaki deseti građanin ima grdnih problema s otplatom kredita, a svaki četvrti ne plaća uredno i na vrijeme kreditne rate. Inače, prosječna zaduženost kod banaka iznosi 1800 maraka po stanovniku.
I ovo dovoljno svjedoči da se dramatično pogoršava socijalno i ekonomsko stanje u BiH, za sve to znaju vlasti, međutim, nikakvi potezi se ne poduzimaju. Čak ovdašnje vlasti, ako već nemaju vlastite ideje i rješenja, ne koriste ni iskustvo susjednih država, primjerice, poput onog iz Hrvatske.
U toj zemlji se pomaže građanima koji su doživjeli osobni bankrot – dug do 10.000 kuna, što iznosi oko 2500 maraka, otpisuje se, a uglavnom se radi o umirovljenicima, nezaposlenima i korisnicima socijalne pomoći.

Čini se to tako što se bankama i kompanijama kod kojih su građani zaduženi daju određene porezne olakšice. I Vlada Makedonije najavila je sličan potez.
U BiH se o osobnom bankrotu građana još uvijek šuti iako je izvjesno da će se vlasti s tim problemom kad-tad morati suočiti.
Jasno je da se bez banaka i kompanija kojima građani duguju on neće moći riješiti, a one već pokazuju dobru volju i spremne su za zajedničko rješenje. Međutim, bez inicijative vlasti ne mogu ništa uraditi.

Komunalni predmeti

Jedan podatak Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća zvuči nevjerojatno, BiH zasigurno svrstava u državu mimo svijeta i istovremeno dovoljno svjedoči o ekonomskoj situaciji u kojoj se nalaze njezini stanovnici. Radi se o tome da je gotovo polovica stanovnika BiH, preciznije njih 1,7 milijuna, tužena sudovima zbog neplaćanja komunalnih usluga. Naime, u sudovima na svim razinama u BiH trenutačno se nalazi čak 1,7 milijuna takozvanih komunalnih predmeta. Od toga se 416.000 tužbi odnosi na građane koji ne plaćaju RTV pristojbu, a ostali na neplaćanje grijanja, odvoza smeća i potrošene vode.

“Socijalne i ekonomske prilike u BiH glavni su razlog stalnog povećanja broja komunalnih predmeta u sudovima” – ocjenjuju u Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH.

Poduzeća koja su podnijela tužbe protiv građana koji ne plaćaju komunalne usluge i pristojbe nemaju namjeru odustati od naplate dugova jer se sva odreda nalaze u financijskom škripcu.

S druge strane, presude koje dobiju u svoju korist u praksi im ništa ne znače – najveći broj građana koji su dužni nema novca platiti dugove, nema ni vrijedne imovine da bi se od nje oni naplatili. Ovrha starih televizora i namještaja nikome ništa ne donosi, tako da je stvoren začarani krug uz svakodnevno gomilanje dugova, računajući kamate. Kako god, korak od osobnog do općeg bankrota nije dug pa su na potezu vlasti koje su potpuno zanemarile socijalnu politiku i građane su uvele u siromaštvo koje je poprimilo dimenzije masovne bijede, uostalom, svaki šesti stanovnik BiH svaku noć zaspe gladan.

Ljubuski.info

691 Posjeta 1 Posjeta danas