ČELIČNA KRILA NAŠE ARMIJE

helio

Početkom rata 1992.godine oko 60!!! pilota Bošnjaka iz BiH odlučilo je da se priključi Vojsci Jugoslavije,a samo mali broj njih otišao je u inostranstvo.

Ovi dana Srbija žali za svojim najboljim vojnim pilotom Omerom Mehićem,koji je u padu helikoptera poginuo sa još tri člana posade,dva ljekara iz Novog Pazara i bebom za čiji su se život borili. Omer Mehić je kao dokazani srpski patriota sahranjen uz najviše vojne počasti i pjesmu Tamo daleko.Sahrani je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.Pilot Mehić rodom je iz Matuzića pored Doboja.U Mostaru je završio Vazduhoplovnu gimnaziju,a vojnu akademiju u Zadru.Obavljao je niz dužnosti u komandi 890.mješovite helikopterske eskadrile 204.vazduhoplovne brigade.U vojsci je od 21.jula 1990.godine.

Ova tragedija iznijela je na vidjelo činjenicu da su zapravo najbolji srbijanski piloti porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Pouzdani izvori iz Vojske Srbije za naš list objašnjavaju da Mehić nije jedini Bošnjak koji se početkom rata u BiH dobrovoljno priključio Vojsci Jugoslavije i objašnjava da je najmanje pedesetak vrhunskih pilota Bošnjaka otišlo za Beograd još 1992.godine.Većina njih je ostala u Srbiji,a manji broj je otišao u inostranstvo.

„Prije rata BiH imala je stotinjak pilota,nešto manje od 40 priključilo se Armiji BiH,ostali su otišli u Srbiju,a mali broj u Hrvatsku.Neki od pilota Bošnjaka priključili su se Vojsci RS-a.Pouzdano znam da su srbijanski piloti tokom rata u BiH odbili da dejstvuju na položaje u BiH.U Beograd su otišli i danas su angažovani kao vojni piloti Ibrahim Svraka,Zijo Varešanović,Hajrudin Hodžić,Zlatan Crnalić i Enes Crnalić iz Banja Luke,Armin Prusac iz Kozarca,Samir Begagić iz Zenice,Hasan Imamović,Nedib Dervišbegović iz Visokog,Huso Paravlić,Asim Habibović,Sabahudin Tufekčić iz Kaknja.Posebno je zanimljiv slučaj pilota Tufekčića.U vrijeme dok se nalazio na agresorskoj strani njegov brat je kao pripadnik ABiH u Konjicu teško ranjen.Jedva je preživio ranjavanje projektilom koji  mu je raznio utrobu“,kaže za naš list izvor iz OS BiH,i sam nekadašnji pilot JNA.

U maju 1992.g. dvojica Hrvata,Ivan Ivandić iz Bosanskog Broda i Ivan Selak,koji su se stavili na stranu Srbije i MIG-ovima „dejstvovali“ po Hrvatskoj,prvi slobodan let,tzv.oblet rejona,iskoristili su da sa vojnog aerodroma Ponikve pored Užica ukradu dva MIG-a 21.Ivandić je odletio za Split,a Selak za Zagreb.Ivandić je imao preko 46 dejstava na hrvatskoj teritoriji,ali i pored toga tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman nagradio je prebjegle pilote raskošnim vilama.Kada se to desilo,vrh JNA u Beogradu je sve pilote nesrbe uklonio sa letova,a pojedini su istjerani iz VJugoslavije.Piloti Bošnjaci koji su ostali u Miloševićevoj vojsci jedno vrijeme letjeli su na duploj komandi,pored sebe su imali pratnju.Tek pošto su stekli povjerenje,dozvoljeno im je da lete sami.

U to vrijeme iz Vjugoslavije istjeran je i pilot Erdin Hrustić.On je u maju 1992.g. kao komandir eskadrile u Skoplju jedinicu preselio u Kraljevo na aerodrom Lađevci.Nakon mjesec dana došao je na teritoriju koju je držala ABiH i postao komandant jedinice kod Olova.Kada se rat završio u BiH,Erdin Hrustić je postao načelnik štaba RV Armije BiH.

Pored Bošnjaka,odlazak u Beograd na službu bio je veliki izazov za Srbe iz BiH.Pilot i general-major Ranko Živak iz Konjica danas je komandant RV i PVO Srbije.Pilot Sreto Malinović iz Zavidovića u Srbiji je donedavno bio zamjenik komandanta Vazduhoplovstva i PVO-a.Naš dobro obaviješteni izvor tvrdi da većina pilota iz Srbije nije bila ostrašćena i da je tokom rata u BiH odbijala da dejstvuje na teritoriji BiH…

Izvor:Slobodna Bosna(br.958)

5241 Posjeta 1 Posjeta danas