Godisnjica stradanja bosnjaka Stoca

Stolac ZastavemalaJučer, 4.8.2015, u organizaciji Omladinskog kruga MIZ-a Stolac i MIZ-e Stolac, obilježeno je stradanje Bošnjaka na prostoru općine Stolac. Četvrti avgust je datum koji se veže za progonstvo, zatvaranje u logore, maltretiranje, ubijanje i druge vidove nehumanog odnosa prema Bošnjacima Stoca u periodu ‘93 godine.

Tim povodom upriličeno je obilježavaje i sjećanje na pomenute zločine ispred Koštane bolnice u Stocu a koja je u periodu ‘93 korištena kao logor. Velikom broju građana, koji su se okupili da bi odali počast i sjetili se svih stradalih u tom periodu, obratio se gosp. Edin Šetka, predsjednik OV Stolac, podsjetivši sve prisutne na golgote koje su prolazili zatvorenici na ovome mjestu, te je istakao da ne treba smatrati zločincem sve pripadnike jednog naroda, ali da je prikrivanje i opravdavanje zločina i zločinaca zločin. Također, prisutnim se obratio i glavni imam MIZ-a Stolac Mersed ef. Šabanović koji je istakao da ne smijemo zaboravljati ovakve događaje i radi žrtava i našeg odnosa prema njima, te i radi nas samih, jer zaborav dovodi do ponavljanja historije.

Nakon ovoga svi prisutni su obišli u dvorište Koštane Bolnice, a pred samim objektom, ispred prozora podrumskih prostorija, obratio se i gosp. Amer Đulić, jedan od bivših zatvorenika koji je u periodu ‘93 bio maloljetan. Vrlo emotivno je izložio događaje i doživljaje u ovom logoru, maltretiranja, i fizička i psihička, te ubistva kojima je bio svjedok.

Za bolji život i suživot u općini Stolac potrebno je da se istina o stradanjima Bošnjaka javno kaže i pred lice pravde izvedu odgovorni za ove zločine. To bi bio garant dobre volje i bolje budućnosti za sve u Stocu, a za žrtve istinski smiraj.

Omladinski krug MIZ Stolac

Stolac spomen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stolac Zastave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stolac godisnjica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stolac god

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stolac Kostana

 

1236 Posjeta 1 Posjeta danas