KO NE POŠTUJE ODLUKE USTAVNOG SUDA JEDNE DRŽAVE NE PRIZNA NI TAJ SUD NITI DRŽAVU

genocidVučić i svi njegovi ministri na balu vampira

Aleksandar Vučić se ubi mlateći praznu slamu otrcanim frazama da “prizna suverenitet BiH, njeno ustavno uređenje, granice….Dejtonski sporazum ali već na prvoj krivini demantira samoga sebe. Evo, vrlo konkretno, da je iskren u tome što govori za javnost, posebno za neke evropske uši, poštovao bi odluku Ustavnog suda zemlje za koju kaže da poštuje njen suverenitet i ne bi došao na bal vampira u Banja Luku. Dakle, on samo nastavlja kontinuitet svojih prethodnika i drugih najviših funkcionera Srbije u smislu da, kada je BiH u pitanju, ima jednu priču za javnost, posebno onu međunarodnu, a na terenu igra sasvim drugu igru. To više nije ni perfidno, nego itekako prozirno. Ne, on ovim činom ne poštuje i ne prizna suverenitet države Bosne i Hercegovine jer drsko ignorira njen Ustavni sud, odnosno njegove odluke. I, tačka! To treba jasno i glasno reći i to treba da mu neko kaže iz tzv. službenog Sarajeva. Ali, ko će!? Neće valjda onaj s kojim je igrao partiju šaha na Skadarliji i kojemu je naručivao pjesmu “Sarajevo, ljubavi moja…” Kakvo licemjerje!
U intervjuu kojeg je ovih dana dao za RSE (Radio Slobodna Evropa) na pitanje novinarke Sabine Čabaravdić zašto ide u Banja Luku 9. januara kada je taj dan proglašen neustavnim odlukom Ustavnog suda BiH, on u svom stilu odgovara: “Pa tamo će biti i član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, zašto ne bih bio i ja…”! Tačno je da će Ivanić biti jeadn od domaćina bala, ali je tačno i to da je takav Ivanić, kao i svi njegovi prethodnici iz reda srpskog naroda u Predsjedništvu BiH, produkt i sljedbenik politike tog istog Beograda, od Miloševićevog vremena do danas, do Vučića. Dakle, umjesto da svojim autoritetom kojeg neosporno ima prema svim političarima u Rs-u upozori i tog Ivanića i Dodika i ostalu tamošnju kalakotru da moraju poštovati odluke suda države kojoj pripadaju, on im puše u jedra i praktično podržava njihovu antibosansku i secesionističku politiku. Takav Vučić nije dobronamjeran prema državi Bosni i Hercegovini i takvu Srbiju koju on predstavlja treba iz bh. ugla gledati kao na još uvijek hegemonističkog komšiju prema kojem se treba adekvatno ravnati. Da ne spominjemo sada suočavanje zvanične Srbije s vlastitom prošlošću, genocid u Srebrenici i druge “sitnice”.

Podržati inicijativu za proglašenje 9. januara kao Dana sjećanja na genocid Rs-a nad građanima R BiH

Da se mi ne lažemo, 9. januara 1992. nije bilo ni Dejtona ni ikakve međunarodne validne tapije na postojanje Rs-a. Nju su proglasili pobunjenici koji će koji mjesec kasnije, uz političku, logističku i vojnu podršku tadašnje SRJ, izvršiti agresiju na međunarodno priznatu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu i počiniti najkrvavije ratne zločine, uključujući i genocid. Taj 9. januar 1992. treba uzeti kao dan sjećanja na genocid koji je do 21. 11. 1995. fantomska Republika srpska izvršila nad građanima Republike Bosne i Hercegovine, posebno nad Bošnjacima. Takva kvalifikacija postoji i u presudi Međunarodnog suda pravde po tužbi R BiH protiv SRJ. Vučić, Nikolić i svi drugi koji predstavljaju Republiku Srbiju su dobrodošli na obilježavanje takvog dana, a ne onoga neustavnog i koji asocira na najstrašnije zločine počinjene u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Srbija se, ako hoće iskrene odnose sa svojim komšijama, u konkretnom slučaju sa nama iz Bosne i Hercegovine, mora pogledati u ogledalu i suočiti sa vlastitom prošlošću iz ranih i srednjih 90-tih prošloga stoljeća. Smatram da Vučić nije taj igrač! Da li će neko biti poslije njega, ostaje da se vidi. Suočavanje sa ISTINOM, koju preko dvije decenije drže pod beogradskim tepihom, je u interesu srpskog naroda s obje strane Drine, kao i svih njihovih komšija i susjeda. Onda možemo naprijed, svi skupa ili jedan po jedan….Sve ostalo je kupovanje vremena i prodavanje magle!

Bedrudin GUŠIĆ

1032 Posjeta 1 Posjeta danas