Hej, Neretvo, hladna vodo!

Neretva

Neretvo, bučni moj dušmane… Ni ne slutiš koliko u meni budiš uspomena i koliko me tvoja hladnoća boli. Ti ideš moru a ja ostajem uz tvoje obale puna čežnje. Ti ćeš ka suncu i toplini dok mene čeka neizvijesnost u ovom ludilu kojeg nazivamo životom. Tvoja bistra zelena boja sjećaju me na onog koji nije sad pored mene, a  potreban mi je. Podsjećaš me na njegove zelene oči pune ljubavi i blagosti pa mi zbog toga bivaš i draža i bolnija nego ranije.

Ali sada nije vrijeme za ledenu tugu. April nam je razdragano pokucao na vrata i vakat je da  pustimo tu toplinu  da prodje kroz naša srca, da otvorimo oči na ove ljepote kojima smo okruženi.

Mostar1Eh Neretvo. Tugo i ljepoto moja. Tvoje me obale mame i smiruju. Zvoni stara kaldrma gradom Mostarom, sa obližnjih džamija uče mujezini i huk Neretve nadjačava sve razgovore. Svaki prolaznik zastaje i ne može se nagledati ljepote ovog grada.

Lijepih li džamija i divnih li česmi… Mostar je raj za oči i merak za dušu. Na terasi Bristola, uz prohladni vjetar, ljudi piju kahvu i uživaju u svakoj sekundi provedenoj na čistom zraku i posljednjim zrakama sunca.

Iznad Bristola, sa lijeve strane Neretve, nalazi se Ćoše Jahja Hodžine džamija. Idući dalje finom, glatkom kaldrmom nailazimo na Karađozbegovu džamiju okruženu kamenjem i sa najljepšom munarom u čitavom Mostaru. Od posebne turističke važnosti su Bišćevića sokak i Muslibegovića kuća koja je nacionalni osmanski spomenik.

Blizu Starog mosta je i Mehmed-pašina džamija koja trenutno nije u funkciji, ali je turisti redovno posjećuju i dive se kamenu od kojeg je napravljena i njenoj kapiji. Svjedok je vremena i čuvar stare mahale. Visoke kamene kuće, slične onima na primorju sa prekrasnim prozorima na kojima se nalaze saksije sa šarolikim cvijećem, zanose ljepotom svakoga ko prođe tim dijelom grada.

kajakmaI konačno, stigosmo i do simbola grada Mostara. Simbola postojanosti, povezanosti i zajedništva – Starog Mosta. Bože, koliko je ljepote u svakom sokaku i svakom kamenu kojim je popločan. Koliko je samo nježnosti i ljubavi u svakom onom suveniru  koji se prodaje po ćoškovima. Meni se čini kao da se sva historija Mostara sliva u jedan suvenir – tu jednu uspomenu koju će, vjerovatno, svako od nas kupiti da bi se sjećao divnih dana koje je tu proveo.

U Šadrvanu, restoranu uz sami Most, poslužuju se tradicionalna bosanska jela a na ulazu vas dočekuju djevojke obučene u narodne nošnje. Ponosno se vihore zastave i grbovi naše domovine po prozorima, sokacima, krovovima.. Ponosno i ja pričam o prelijepom starom gradu koji mi se ugnijezdio u srce i sa ponosom kažem: Ovo je Bosna i Hercegovina!

Zajedno sa beharom cvjeta i Mostar. A Boga mi, cvjeta i duša. Sve nam nekako biva ljepše, pa čak i ona čežnja u grudima se smiri kada nam tu prazninu nadomjesti  ljubav prema Mostaru i vezanost za hladnu rijeku kakve nigdje nema.
Merak.ba, piše: Ajla Šabić

Mostar_Neretva

1162 Posjeta 1 Posjeta danas