Obnova zgrada u Ljubuškom: Energetska obnova sve privlačnija

Energetska obnova višestambenih zgrada i privatnih obiteljskih kuća trend je karakterističan za napredna i razmjerno bogata društva i zemlje.

 

Iako se BiH ne može svrstati u taj krug, energetska obnova pomalo se širi i u naše krajeve. Jedan broj novih kuća dobiva stiroporom obložene fasade, čine to i poneki vlasnici starijih kuća, a događa se da stanari stambenih zgrada u gradovima izvode energetsku obnovu svojih zgrada.

 

To se događa i u Ljubuškom. U naselju Stube u posljednje dvije-tri godine nekoliko zgrada je energetski obnovljeno i promijenilo svoju dotadašnju sumornu sliku.

 

Ušteda energije

– Naša zgrada je sagrađena 1980. i građena je lošim materijalom. To je jedan razlog zbog kojeg smo krenuli u obnovu, a drugi, vrlo važan, ušteda je energije. I prije je bila stavljena termožbuka, ali vrlo slabe kvalitete i loše urađena, tako da smo imali problema. Bilo je oštećenja od tuče koja je pala prije nekoliko godina pa je vlaga postupno probijala unutra. Osim toga, bio je dotrajao i krov te smo mi stanari odlučili ići u obnovu, kaže Vencel Tomas, stanar zgrade čija je obnova završena početkom prosinca.

 

Vencel i njegova susjeda bili su pokretači akcije, obavili su razgovor sa svakim stanarom pojedinačno, pribavili ponudu cijene za radove od izvođača koji je već na dvjema susjednim zgradama radio obnovu.

 

Stanari su bili oduševljeni, prihvatili ponudu, svi pojedinačno zaključili ugovor s izvođačem radova i prešlo se na posao. Kad su radovi završeni, zadovoljstva nije manjkalo, a prva provjera energetske učinkovitosti njihova posla bila je ova zima, koja je i u razmjerno toplom Ljubuškom pokazivala zube.

 

Toplije i ugodnije

– Stavili smo izolaciju, stiropor debljine osam cm, i to je učinkovito. S kojim god susjedom sam razgovarao, rekao je da je zadovoljan, da je u stanovima sada toplije i ugodnije, a razlika se osjeti i na računu za struju. Moj račun je manji u prosjeku za oko 40 maraka, i to u ovim ledenim mjesecima. Grijem se na struju i prije sam plaćao oko 180 maraka mjesečno, a sada 140. Osim toga, treba uzeti u obzir i ljetne vrućine kada se koriste klima-uređaji, tako da je ušteda još veća. U konačnici, mogla bi biti 30 posto, što nije mala stvar, kaže Vencel Tomas.

 

U zgradi su dvosobni i jednosobni stanovi, vlasnici dvosobnih stanova platili su po 3600 KM, a vlasnici jednosobnih po 3200 KM. Sve su financirali vlastitim novcem. U cijeni je i popravak krova, oluka, lamperije i cijena novih ulaznih vrata na zgradi. Radove je izvela tvrtka “Stiropor” iz Širokog Brijega, koja se bavi proizvodnjom stiropora i ugrađuje ga, tj. obavlja energetsku obnovu zgrada.

 

– U Ljubuškom smo počeli obnavljati i oblagati zgrade 2015. godine. Dosad smo ih završili pet, trenutačno se radi jedna, a u pregovorima smo sa stanarima još jedne zgrade. Svugdje smo ugrađivali stiropor od osam cm debljine i to je optimalno za Hercegovinu. Prije desetak godina počelo je s pet cm i onda se to postupno povećavalo, u EU je standard veći, a za naše podneblje dovoljno je osam cm.

 

Cijena po kojoj mi radimo je 43 KM po četvornom metru uz mogućnost plaćanja Visa karticom na 12 mjeseci, a na gotovinsko plaćanje popust je od 6%. Poslove na stambenim zgradama izvodimo u Širokom i Mostaru, gdje radimo već 6-7 godina, objašnjava Ante Musa, vlasnik tvrtke “Stiropor”. Vencel Tomas kaže da su se kod njega raspitivali stanari još dviju zgrada, dogovaraju se i vode pregovori s izvođačima i za očekivati je da će se energetska obnova stambenih zgrada u Ljubuškom nastaviti. Osim uštede energije i ugodnijeg svakodnevnog života, obnovom fasada i sam Ljubuški postaje ljepši i privlačniji.

 

 

Piše: Ivan Kaleb / Večernji list, Radio Ljubuski

1633 Posjeta 1 Posjeta danas