IZVIĐAČ NIJE REGIONALNI, VEĆ SVJETSKI FENOMEN

U ponedjeljak(13.03.2017) AVAZ je objavio tekst o „klubu iz Hercegovine“ u prilogu „Sport“.Tekst koji potpisuje A.Čulić prenosimo u cjelosti.(K.M.)

Mirsad Terzić rekorder je prema broju nastupa i postignutih golova za državni tim BiH.Terzić već osmu sezonu igra u mađarskom Vespremu,što je,otprilike,ravno tome da neki fudbaler,recimo Hasan Salihamidžić,osam sezona igra za Bajern Minhen.I ne postiže Terzić nešto mnogo golova čisto za to što je jedan od pet najboljih odbrambenih igrača Evrope,ali postizao ih je.U dresu Izviđača iz Ljubuškog Terzić je 1999. bio treći najbolji strijelac Lige evropskih prvaka i,kao takav,dakle golgeter,otišao je u Zagreb.

Tako bogatu karijeru,sam kaže,pitanje je da li bi imao da nije iz Željezničara svojevremeno došao u Ljubuški.

  • Nije da prvi put ističem,Izviđač je klub koji me je usmjerio ka vrhunskom rukometu.U to vrijeme oni su dovodili, ako ne najbolje, onda barem igrače koji su imali perspektivu, a tajna uspjeha leži u radu, posvećenosti, odricanju.Ti, kada dole dođeš, naprosto živiš rukomet.Nije nam ništa bilo zabranjeno, ali se znalo da si tu da bi trenirao i igrao,znaš da ti je to najbitnije u životu.
  • Ja sam imao sreću što sam za trenera imao vrhunskog čovjeka i stručnjaka Josipa Glavaša, koji će ti u tri ujutro pokucati na vrata kada imaš povišenu temperaturu.Brinuo se o nama i na parketu i izvan njega.Mislim da takav način rada, koji je tada vladao u Izviđaču, danas više u BiH ne postoji.Žao mi je što se nekoliko privrednika koji su bili sponzori,udaljilo od kluba, jer bi i dalje bili na vrlo visokom nivou-govori Terzić.
  • Sadašnji bh.reprezentativci porijeklom iz Izviđača:
  • Mirsad Terzic
  • Ivan Karačić
  • Dejan Milinović
  • Nikola Prce
  • Benjamin Burić
  • Senjamin Burić
  • Marin Vegar
  • Josip Perić
  • Antonio Nuić
  • Kristijan Jarak
  • Mario Pavlak

On nije jedini koji je iz Bosne došao u Hercegovinu,afirmaciju u Izviđaču stekla su braća Burić iz Maglaja,Malinović je doveden iz Banje Luke…Ljubuški nikad nije bio zatvorena sredina niti su se tamo novi mladi igrači osjećali kao stranci.

–Mi smo vrlo rano stvorili preduvjete koji su mladim igračima širom zemlje ulijevali povjerenje da će tu napredovati ako dođu,da će biti nešto od njih.Tu reputaciju nije lako steći.Mislim da je tajna što smo prvi stvorili omladinsku školu,kada to nije niko u BiH.Dakle,organiziranost,sistem i rad,mukotrpan rad,stvorili su od Izviđača prepoznatljivu sredinu-govori Zdenko Grbavac,čovjek koji je čitav život posvetio Izviđaču,kao igrač,poslije kao trener u omladinskim kategorijama i sada kao šef stručnog štaba.

On je,recimo,doveo u klub Dejana Milinovića,kojeg je svojevremeno gledao u Banjoj Luci.Izviđak je,kaže,njegovu školu rukometa savladao sa „stotinjak“ razlike,ali ono sve golova što su dali,zabio je Dejan.

–Skauting je bio ključan za razvoj mnogo igrača.Kako nismo imali mnogo vlastitog kadra,mnogo se novca izdvajalo za struku.Dovođeni su sjajni stručnjaci,od kojih smo mogli da učimo.To je poslije omogućilo da upratimo mnoge igrače koje smo doveli.U posljednje vrijeme to su bili Malinović i braća Burić,prije toga Rezdeušek,Dare Martinović,Terza,Prce…A što se domaćih igrača tiče,ovdje je rukomet sport broj jedan i nema djeteta koji ne želi da bude dio Izviđača.Iskusni Ratko Nikolić,koji je stigao ove zime,priznao mi je da nigdje u životu nije vidio da djeca na igralištu između sebe igraju rukomet tri na tri.Sad sve rjeđe igraju nogomet i basket,a kamoli rukomet-govori Grbavac.

Nekadašnji bh.reprezentativci(članovi R.K.Izviđač)

 

-Željko Rezdeušek

– Nermin Bašić

– Mirko Sušić

– Darko Martinović

 

– Adnan Harmandić

– Adnan Jaškić

– Adnan Šabanović

– Milovan Pavlović

Veliku ulogu u stvaranju respektabilnog rukometnog kluba i sredine iz koje se konstantno razvijaju odlični rukometaši imao je i nekadašnji predsjednik RSBiH Stanislav Mucić.Iako su mnogi njemu zamjerali zašto mnogo mladih igrača odlučuje igrati za Hrvatsku,Mucić je finansiranjem kluba pomogao razvoj i mnogih igrača koji su kasnije nosili dres BiH.Prema nekim procjenama od njegovog ulaska u klub do 2011. ovaj je privrednik uložio oko pet miliona KM vlastitog novca.

Igrači Izviđača koji su nastupali za Hrvatsku:

Mirko Alilović

Denis Buntić

Marin Šego

Željko Musa

Ljubo Vukić

2013 godina

 

2091 Posjeta 1 Posjeta danas