Ramo Omanovic, doktor koga su svi voljeli

U Mostaru je 21. marta 2017  u 76. godini, iznenada preminuo primarijus dr Ramo Omanović, poznati mostarski  doktor-specijalist neuropsihijatrije.

Ta iznenadna tužna vijest  bolno je odjeknula ne samo u njegovoj porodici, među njegovim prijateljima  već   je istinski rastužila i veliki broj Mostaraca i stanovnika mnogih hercegovačkih mjesta kojima je Ramo nesebično, i uvijek od srca, pomagao i kao doktor i kao čovjek.

Jednako je bio omiljen ama baš u svakom mostarskom kvartu koliko i u svojim rodnim Potocima, ali ništa manje ni u Jablanici ili Širokom Brijegu,   gdje je godinama  zbog svoje  stručnosti  i ljudskih  vrlina  bio  izuzetno omiljen  među pacijentima.  Ramo je  jednostavno bio doktor koga su svi voljeli, doktor iz naroda i doktor  za narod: istinski humanist dostojan svoje profesije i svoje specijalizacije. Posebno je bio neumoran u  obavljanju svoje profesije i iskazivanju svojih ljudskih vrlina pružajući  riječi utjehe ljudima  tokom  posljednjih ratnih zbivanja.

Čitav radni vijek proveo je u Mostaru,  u predratnom, ratnom i poratnom Medicinskom centru „Dr. Safet Mujić“. Svoj humani poziv  započeo je obavljati u  ondašnjoj Gradskoj hitnoj pomoći, a nakon specijalizacije iz neuropsihijatrije,  te subspecijalizacije iz elektroencefalografije,  ustalio se u toj bolničkoj službi,  uspinjući se zaslužno po svim  stručnim i rukovodnim  stepenicama. U više navrata bio je šef bolničkih službi.   a bio je i generalni direktor  RMC-a „Dr. Safet Mujić“.

Njegova smrt nenadonadiv je gubitak za suprugu Hajriju, djecu Dženana i Belmu, njegovu unučad, čitavu porodicu, ali je, takođe,  nenadoknadiv  gubitak i za njegove prijatelje koji će ga pamtiti po iskrenom prijateljstvu i nesebičnosti. Prijateljima svakako,  a i onima i koji su ga samo poznavali, ostaće u lijepom sjećanju i po svojoj erudiciji  s kojom se nenametljivo i lako uključivao u svaki razgovor  svjedeno da li je bila riječ o kulturi, sport, svjetskoj ili domaćoj politici.

Ovaj grad i ovo podneblje, a na stručnom planu i čitava Bosna i Hercegovina,  izgubili su izuzetnog čovjeka i doktora,  čija će  se stručnost i dobrota dugo, dugo pamtiti.

Dženaza je obavljena u srijedu, 22.marta, u 16 sati u haremu Lišani.

Prilog o dzenazi:

U haremu Lišani danas poslijepodne, 22. marta obavljena je dženaza primarijusu dr. Rami Omanoviću, specijalisti neuropsihijatrije, koji je preksinoć iznenada umro u 76. godini života.

Posljednjem ispraćaju doktoru Omanoviću, koji je dobrotom obilježio svoj život, prisustvovalo je nekoliko hiljada ljudi iz Mostara i brojnih gradova Bosne i Hercegovine.

Ističući njegove ljudske i profesionalne vrline, od doktora Omanovića oprostili su se prof. dr. Helena Škobić, predsjednica Udruženja neurologa BiH, dr. Zlatko Guzin, direktor Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” u Mostaru i Dženana Mulić-Krpo, koja je s njim išla u mostarsku Gimnaziju.

(Novasloboda.ba)

 

 

 

.

 

2885 Posjeta 1 Posjeta danas