Spomenik kmetovima Sulejman bega Kapetanovića u Vitini 1894.godine

Na Utvici(2 km od Vitine) se odigrao dvoboj pristalica Osman bega Manova i pristalica Sulejman bega Kapetanovića(1832 godine).Oni su bili pristalice „Zmaja od Bosne“(Husein-kapetana Gradaščevića(Manov) i sultana koji Bosni nije dozvoljavao autonomiju u okviru Osmanskog carstva(Sulejman kapetan Kapetanović).U ovoj borbi Manov je ostvario pobjedu,pa je Sulejman-beg Kapetanović pobjegao u Dalmaciju.U tom dvoboju je poginulo i 12 kmetova Sulejman-bega Kapetanovića.

Njegov unuk Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak je 1894. je podigao spomen obilježje(piramidu) kmetovima svoga djeda, koje se nalazi na ulazu u Vitinu(50- tak metara od mosta na rijeci Vrioštici).Mehmed-beg Kapetanović je bio načelnik grada Sarajeva dva puta(u doba Osmanskog carstva i u doba Austro-Ugarske).Poznat je i kao pokretač lista „Bošnjak“ a time i ideje bošnjaštva i kao autor djela „Narodna blago“,“Istočno blago“i stotine drugih tekstova o emancipaciji muslimana u doba Austro-Ugarske vlasti.

Po svome djelovanju,energiji,radovima koje je izložio javnosti, Mehmed-beg Kapetanović je najpoznatiji i najveći Bošnjak u historiji Bošnjaka u Ljubuškom!

„Taj naš muslimanski uglednik a beg,podigao je spomenik svojim vjernim i hrabrim zemljacima Hrvatima na mjestu gdje im počivaju odsječene glave.Istorijski događaj se zbio na jednoj glavici(Utvica) 31.5.1832..

Zbog tog patriotskog djela,zbog plemenitosti i ljubavi što izbija iz samog tog čina,navodimo u cjelini tekst na spomeniku:

Ovdje počivaju

Odsječene glave

dalje označenih vjernih

hrabrih naših zemljaka koji

pogiboše za svog dobroga

poglavicu ljubuškog kapetana

na Utvici 31. Maja 1832. godine

boreći se proti zloglasnog azijata

ćor Osman bega zvanog Manova

Iz ljubavi prema svojim umrlim

zemljacima i za istorički spomen

podiže ovaj mali spomenik unuk

i potomak rečenog poglavice

Beg Kapetanović

načelnik glavnog grada Sarajeva

u svom rodnom mjestu

plemenitoj Vitini

u  svibnju 1894.

 

Poginuli su:

1.FRANJO BEŠLIĆ iz Rastovače

2.JAKOV KORDIĆ iz Tihaljine

3.MARKO LEKO iz Tihaljine

4.MARKO ŠIMIĆ iz Ružića

5.MATE ŠIMIĆ PETRILJ iz Ružića

6.MAKSA JURČIĆ iz Ružića

7.MARKO ŠIRIĆ iz Broćanca

8.NIKOLA ŠIRIĆ iz Graca posuškog

9.NIKOLA PANDŽIĆ iz Drinovaca

10.PETAR BOŠNJAK iz Posušja

11.PETAR BOŠNJAK iz Sovića

12.PETAR RAVLJIĆ iz Drinovaca

Laka im zemlja.

Posebnu pažnju zavređuju tople ljudske komšijske riječi vjernim i hrabrim zemljacima,ali se nama čini da treba naročito istaći Ljubušakovu misao da su oni poginuli u borbi protiv zloglasnog Azijata što sasvim i nedvosmisleno njega samog opredjeljuje kao domaćeg čovjeka koji se identifikuje sa svojim zemljacima.

Ovo bi bilo nepotpuno ako ne bismo istakli da je istorijski događaj pogibije ovih ljudi njihova borba da odbrane Ljubušakovog djeda Sulejman kapetana.Prema tome Ljubušak je iz svoje porodice ponio ljubav za komšiju bez obzira na vjeru jer su takvu ljubav oni pokazivali i prema Ljubušakovim precima“.

Izvor:Milan Bodiroga-Patriotizam-osnovni životni i stvaralački pokretač Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka,SA 1992.

Pripremio:Kemal Mahić

2634 Posjeta 1 Posjeta danas