LIČNOST DANA: TARIK SAMARAH

Memorijalna galerija 07/11/95 postala je mjesto koje morate posjetiti u Sarajevu i s razlogom se našla na ovogodišnjem prestižnom muzejskom takmičenju EMYA 2016 u Španiji za najbolji evropski muzej godine.

Među 49 nominiranih muzeja iz 24 evropske zemlje, sarajevska galerija ušla je u završni krug, najviše zahvaljujući osnivaču i direktoru Tariku Samarahu.

–Ovo je jedinstven i tragičan moment evropske historije, opisan nevjerovatnim spojem fotografija, multimedijalnih sadržaja, audovodiča i drugih aspekata-ovako je opisao galeriju jedan od sudija EMA-e,profesor muzeologije dr.Masimo Negri(Massimo).

Od otvorenja galerije 2012. godine pa do danas, Samarah je i autor stalne postavke, koja je tematski posvećena genocidu u Srebrenici.Bez obzira na loše stanje kulture u našoj zemlji, Samarah je uspio uspostaviti kontakte s kulturnim radnicima i institucijama iz brojnih evropskih zemalja.

Rezultati takmičenja bit će objavljeni tokom godišnje EMA konferencije koja će biti održana u Makedoniji 29.i 30.septembra.

Tarik Samarah rođen je 1965. godine u Zagrebu.Osmogodišnje i srednjoškolsko obrazovanje je završio u Ljubuškom a posljednjih trideset godina živi i radi u Sarajevu.Najveći profesionalni uspjeh ostvario je ciklusom crno-bijelih fotografija i projektom „Srebrenica- genocid u srcu Evrope“.

Izvor:Avaz(A.Ć.)

927 Posjeta 1 Posjeta danas