Instalacija logora Manjača u Sarajevu: Baščaršija danas kao Prijedor 1992., prizori koji lede krv u žilama

Danas je u Sarajevu organiziran performans u kojem je prikazana instalacija logora Manjača koji su u maju 1992. godine osnovale snage bosanskih Srba.

Na Baščaršiji je postavljena instalacija koja simbolizira logor Manjača, jedan od logora na prostoru općine Prijedor. Okvir od 4×4 metra koji predstavlja repliku ulaza u logor postavljen je na platou ispred Čaršijske džamije blizu Sebilja u Sarajevu.

Upriličen je i performans s 15 statista, a građani su zvučnim efektima i autentičnim proglasom iz 1992. godine s tadašnjeg Radija Prijedor simbolično podsjećani na stravična dešavanja koja su uslijedila nakon poziva za postavljanje bijelih traka i bijelih zastava, kojima je nesrpsko stanovništvo uvjeravano da će na taj način biti zaštićeno. Performans je izveden u organizaciji pokreta AntiDayton.

Simbolika bijelih traka dolazi iz maja 1992. godine, tačnije kada su vlasti bosanskih Srba izdale naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru da na svoje prozore zakače bijele čaršafe, a ako izlaze van da vežu bijele trake oko ruke.

Na taj način su označeni nesrbi u Prijedoru nakon čega su počela masovna zarobljavanja, ubistva i silovanja. Već nekoliko godina 31. maja se ukazuje na značaj obilježavanja ovog datuma ali i poručuju da je potrebno njegovati kulturu sjećanja i ne zaboraviti zločine koji su počinjeni u tom dijelu BiH, ali i drugim mjestima.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida organiziralo je danas akciju Zajedno protiv negiranja povodom 25. godišnjice napada na općinu Prijedor i obilježavanja Dana bijelih traka – 31. maja. Akcija ima cilj da se na javnim mjestima i vozilima javnog prijevoza postave bijele plahte/trake na prozore i/ili vozila u znak solidarnosti s Prijedorčanima koji su 1992. godine morali nositi bijele trake na rukavima i označe svoje domove.

I u Muzeju žrtava zločina protiv čovječnosti i genocida 1992. – 1995. dijele bijele trake posjetiteljima te prikazuju događaje iz Prijedora.

radiosarajevo.ba

2450 Posjeta 1 Posjeta danas