Očajni smiljari počeli čupati biljke

Čitateljica portala Jabuka.tv na redakcijski mail poslala nam je fotografije s ironičnom porukom “Čupamo smilje, cijena dobra”.

Na fotografijama se vidi parcela uredno obrađenoga i zreloga smilja koje je s korijenom počupano iz zemlje. Ovaj čin reakcija je na neizvjesnost oko otkupa smilja, koja je prerasla u nemogućnost prodaje zelene mase.

Hercegovačkim smiljarima nude se alternativne opcije usluge destilacije smilja, poslije čega bi ulje od smilja trebalo samostalno prodavati.

Klaster Udruženje malih proizvođača smilja svojim članovima iznio je i informacije o zagarantiranom otkupu ulja od smilja od strane svjetskoga proizvođača, ali nakon destilacije i analize smilja u Beogradu. Međutim, očito je da mali smiljari time nisu zadovoljni i da ih cjelokupna situacija polako dovodi do očaja.

Podijelio 20 tona dinja jer ih nije mogao prodati

Umjesto da ih besplatna dinja razveseli, Metkovčane je rastužilo što domaći proizvođači na ovakav način propadaju. Umjesto u trgovinama, njegove dinje završile su u kamionu. Od 20 tona koliko je proizveo, tvrdi, prodao nije ništa. Pa ih je odlučio podijeliti besplatno.

“Komore su pune, nemaju gdje s njima, tržište se začepilo iz kojeg razloga ne znam. Žao mi je što sam se mučio džaba. Ali nisam opet džaba, evo ljudi uzimaju i darivam. Nekad je dobro i darivati“ kaže Davor Pejak.

Dinje brzo razgrabili

Iznenađeni mještani besplatne dinje brzo su razgrabili. „Ovo je nevjerojatno, ova roba bi se trebala prodati i ovo u nas je uvijek išlo, ovo je Bogu za plakat“, kaže jedan mještanin.

Otkup dinje zatvoren je posljednja dva dana. Jedan od otkupljivača kaže kako su dosad otkupili 110 tona dinje, a trenutačno imaju oko 80 tona. „Čim očistimo ovo stanje s komisije, znači naredna dva do tri dana, mi ćemo ponovno otvoriti otkup dinje i redovno raditi prodaju“, kaže Dragan Crnomarković.

No dinja nije jedina s kojom voćari imaju problema. Da bi stali na kraj niskim otkupnim cijenama, iz voćarske zajednice poručuju, voćari se moraju udružiti.

“Voćari se moraju udružiti”

„Što znači da će oni direktno onda moći nastupiti prema trgovačkim lancima bez posrednika bez otkupljivača“, kaže Frane Ivković, voćarska zajednica.

Iz Ministarstva poljoprivrede tvrde kako cijene određuje tržište. No male proizvođače će pokušati zaštititi Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. „Nepoštene trgovačke prakse su recimo nekad ne postoji obveza pisanog ugovora, nekad dolazi do raskida ugovora od samih trgovaca. Ovim zakonom će 97 posto hrvatskih trgovaca postat obveznicima poštivanja ovog Zakona“, kaže Marija Vučković, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede.

Dok tržište određuje cijene, opstaju najuporniji. A Davor nije siguran hoće li i iduće godine saditi dinje.

Jabuka.tv, Capljinski portal

1688 Posjeta 1 Posjeta danas