Mostar na plus 35: Turistički radnici zadovoljni, ljekari upućuju na oprez

Stari grad ljeti nikad nije prazan, uvijek ćete vidjeti ljude iz svih krajeva planete, a trgovci pozdravljaju šetače na desetine svjetskih jezika. Neki se odvaže pa osvježenje od paklenih hercegovačkih vrućina potraže u uvijek hladnoj Neretvi.

Zadovoljno trljaju ruke turistički radnici koji nam kažu da je dosadašnja sezona na nivou prošlogodišnje ili čak bolja.

“Kako javljaju naši ljudi s terena, turista je nešto više nego prošle sezone. Ima ih iz svih dijelova svijeta, a ako bismo izdvojili Mostar koji je dosta vezan za Međugorje, najviše gostiju je iz Italije i Poljske koje su tradicionalno usmjerene prema ovom našem turističkom središtu. Naravno, turista iz azijskih zemalja je i dalje mnogo, što nam je izuzetno drago”, kazao nam je Andrija Krešić, predsjednik Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Turisti, kao i njihovi domaćini, trebaju paziti na visoke temperature, a Mostar je čuven baš po njima. Visoke temperature ozbiljan su izazov i za osobe savršenog zdravlja, a velike probleme znaju napraviti osobama narušenog zdravlja ili hroničnim bolesnicima.

“U ovakvim ljetnim mjesecima treba se pridržavati općih mjera koje se obično preporučuju, nositi lakšu i prozračniju odjeću, maksimalno smanjiti kretanje između 13 i 17 sati, kad su vrućine najveće. Naravno, treba piti mnogo tekućine, posebno vode, ali ne previše hladne”, kazala nam je dr. Dženita Omerika, naglašavajući da što je zdravstveno stanje čovjeka teže, oprez treba biti veći.

Klix.ba
1296 Posjeta 1 Posjeta danas