Umirovljenici u Ljubuškom pohađaju tečaj informatike

U petak 4. svibnja 2018. godine, održan je prvi susret polaznika besplatnog tečaja informatike za umirovljenike u Knjižnici Ljubuški. Tečaj će se održavati kroz predstojeća dva mjeseca, svakog ponedjeljka, a isti će voditi profesorica informatike Matea Markić.

Kako su računala postala sastavni dio naših života, a osobito Internet usluga, želimo pružiti i umirovljenicima priliku da uhvate korak s novim tehnologijama. Korištenje računala je uvijek dobrodošla promjena, koja može poslužiti za mnoštvo novina, te umirovljenicima otvara prozor u jedan novi svijet. Definicija pismenosti se mijenja, tako da je u suvremenom društvu, uz poznavanje pisanja i čitanja, jednako važno poznavanje rada na računalu, odnosno informacijsko-komunikacijske tehnologije. Kako se tehnologija rapidno mijenja, nameće se stalna potreba za nadograđivanjem i proširivanjem znanja i vještina.
Program tečaja je namijenjen potpunim početnicima, osobama koje se prvi puta susreću s osobnim računalom. Cilj je osposobiti polaznike za samostalno korištenje računala, primjenu programa za obradu teksta i osnove rada s programom za tablične proračune. Danas među osnovna znanja svakako spada i poznavanje Interneta i njegovih servisa, a posebice komuniciranje elektroničkom poštom i upotreba World Wide Web-a, na što se stavlja poseban naglasak, jer smatramo da je upravo to polaznicima najkorisnije.

Plan rada:

  1. 1. Upoznavanje i predstavljanje polaznika. Početak rada s računalima. Polaznici stječu znanja o osnovnoj građi računala (strojnoj i programskoj opremi), upoznaju osnovne pojmove u informatici i osposobljavaju se za pravilno korištenje osnovne strojne opreme. Prvi koraci u radu na računalu- Uključivanje računala, miš, tipkovnica.
  2. 2. Početak rada u operacijskom sustavu- izbornik Start, radna površina, programska traka, rad s prozorima, izbornici, što učiniti ako se aplikacija zamrzne, pravilno gašenje računala.
  3. 3. Polaznici se upoznaju sa stvaranjem datoteka, brisanjem i vraćanjem, rad s mapama i podmapama.
  4. 4. Polaznici se upoznaju s osnovnim mogućnostima programa Microsoft Excel.
  5. 5. Polaznici stječu osnovne vještine oblikovanja teksta i  upoznaju tehnike uređenja dokumenta.
  6. 6. Upoznavanje s web preglednicima i web pretraživanjem. Polaznici se upoznaju s mogućom zlouporabom informacija na Internetu putem računalnih mreža i drugim opasnostima koje donosi Internet.
  7. 7. Polaznici izrađuju e-mail adrese; slanje e-mail-a s privicima na niz  adresa.
  8. 8. Polaznici tečaja će pojedinačno dobiti priliku da im se ponovi dio tečaja koji nisu usvojili. Podjela certifikata za sudionike tečaja o uspješno završenom tečaju.

Po završetku svakog sata korisnici će odraditi kratki test s pitanjima višestrukog odabira kojim će se provjerit poznavanje nastavnih sadržaja koji su taj dan odrađeni.

Pozivamo sve zainteresirane umirovljenike da nam se pridruže na slijedećem druženju u ponedjeljak 7. svibnja, s početkom u 16.30 sati.
Knjižnica Ljubuški

1002 Posjeta 1 Posjeta danas