Naši izumitelji dobili velika priznanja u Parizu

Posušak Ivan Milićević dobio je zlatnu medalju za svoju “bezbolnu injekciju”, na netom završenom, najstarijem na svijetu, 117. Pariškom salonu izuma Concours Lépine.

Bezbolnom se može označiti kako zbog toga što pacijent stvarno ne osjeti bol prilikom uboda iglom, tako i zbog tzv. plavog straha, od kojeg “boluju i djeca i odrasli” – od straha kad vide injekciju s iglom!
Bol se ne osjeti, jer se ovom injekcijom najprije izvrši anestezija (u roku od 10-ak sekundi) i, ne dižući injekciju sa kože, igla uradi svoje… Ivan je za ovu priliku uradio vjerodostojan model, tako da je i članovima žirija i brojnim znatiželjnicima bilo lako shvatiti da se radi o značajnom izumu.

Sašenku Sadikoviću srebrna i brončana medalja

Srebrenu medalju dobio je Ljubušak Sašenko Sadiković, za ogradu koja sprečava snažnim vjetrovima zaustavljati promet i oštećivati vozila na mostovima i vijaduktima. Ograda nalikuje na kutiju dužine mosta, koja na gornjem dijelu ima otvore za prihvat vjetra, koji usmjerava, odvodi u prostor ispod most.

Sašenko je dobio i brončanu medalju, za tzv. vodilicu lanca na motornim pilama za drvo. Novina je u tome što se umjesto strojnog ulja koristi mazivo.

Brončanom medaljom nagrađen je još jedan posuški Milićević, Branko Miličević: izumio je oslonac za pazuh, koji bi se koristio na svim vrstama stolica, kako pokretnim tako i onim pričvršćenim u vozilima. Na ovaj način, kralježnica se oslobađa većeg dijela težine, koja najviše opterećuje donje pršljene ljudi koji duže sjede za radnim stolom ili volanom.

Kao prethodne četiri, i peta nagrada, od ukupno sedam, ide izumitelju iz Zapadnohercegovačke županije!
Zoran Kutle, iz Širokog Brijega, dobio je medalju Udruženja francuskih izumitelja i proizvođača (AIFF), koje priređuje izložbu “Concours Lépine” od njenog postanka, 1901. godine! Ovo je najbolja potvrda dobrog rada udruge “Hercegovački patenti”.

Prof. dr Fikret Alić, iz Tuzle, dobio je brončanu medalju za nano-feromagnetični fluidni filter za odstranjivanje zagađujućih plinova i mikročestica iz različitih izvora, naročito iz motornih vozila.

Josip Gujić, Visoko, dobio je medalju AIFF za graničnik za knjige na policama, koji se lako i brzo pomiče lijevo-desno, čuvajući knjige u najpovoljnijem, okomitom položaju.

Na dosadašnjim izložbama “Concours Lépine” po prvi put je promovirano na desetke, sada ustaljenih, predmeta, među kojima kuhalo, usisavač, perilica rublja, kemijska olovka, stroj za Brajevo pismo, dvotaktni motor i brojne druge, do ovovremenih posvećenih očuvanju okoliša i korištenju energije iz prirode.

Kao organizator, Udruga francuskih izumitelja i proizvođača dobilo je status udruge od javnog značaja još 2012. godine, nagradu Akademije moralnih i političkih znanosti itd.

 

Ljubuski.net

898 Posjeta 1 Posjeta danas