RIBIZLA

S obzirom da su bobice ribizle odličan izvor vitamina C(50% dnevnog preporučenog unosa),preporučuju se kod skorbuta i bolesti pomanjkanja vitamina, a naophodna je i za spriječavanje raka jer je vrlo učinkoviti antioksidans.

Crvena boja ribizle potiče od karotina, koji služi organizmu za sintezu vitamina A, a ne samo da štiti sluznicu, već i pospješuju izmjenu tvari u stanicama.

Ribizla je dobar izvor vitamina K,održava zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sistema, aktivira osteokalcin, koji pomaže ugradnju kalcija u kosti te reguliše sposobnost zdravog grušanja krvi.

Od minerala sadrži najviše kalija te natrij,fosfor,magnezij i željezo.U narodnoj medicini,crvena ribizla poznata je kao voće koje jača,čisti i uljepšava naše tijelo.

Bobice pobuđuju apetitet,djeluju na povišeno lučenje žlijezda slinovnica, vrlo brzo oslobađaju mokraćnu kiselinu iz krvi, a dodavanjem lista i korijena, smanjuje se razina bjelančevina u mokraći.

Zbog sadržaja vlakana u sjemenkama,bobice ribizle regulišu aktivnost crijeva i odstranjuju iz tijela otrovne sastojke.

Svježe bobice ili svježi sok osvježavaju i okrepljuju zdrave i oboljele od groznice, a sok razrijeđen vodom predstavlja punovrijedan i zdrav napitak kojim se može ugasiti žeđ.

Koristan je za liječenje rekonvalescenata(pogotovo dijabetičara), jača cijeli organizam i nadomješta organizmu vitamine,reguliše probavu te se uzima kod zatvora.

Ljekovito djelovanje crvenog ribizla koristi se pri liječenju reumatskih tegoba,gihta i išijasa.Sirup od bobica ribizle jača srce i liječi oboljele od ospica,vodenih kozica i raznih groznica, dok je žele od crvenog ribizla antiseptičan,ublažava bol kod opekotina i sprječava rast mjehurića.

 

Izvor:Zdravlje iz prirode (2014.)

2259 Posjeta 2 Posjeta danas