Počelo suđenje za zločine nad Bošnjacima u Mostaru

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi Državnog tužilaštva počelo je suđenje za zločine u Mostaru u periodu 1992. i 1993. godine.

Tužiteljica Remzija Smailagić čitajući optužnicu, kazala je da se jedanaestorici optuženih na teret stavlja krivično djelo zločin protiv čovječnosti, zatvaranje civila muslimana, njihov progon i teška zlostavljanja, s ciljem stvaranja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne na teritoriji Hercegovine.

“Optuženi su više od stotinu civila muslimana zatvarali u logor ‘Heliodrom’, nakon čega su ih izvodili na prinudne radove, odakle su vođeni u logor ‘Vojno’. Mnogi od civila su brutalno mučeni, premlaćivani, nanošene su im teške fizičke i psihičke povrede, a veliki broj njih je i ubijen. Također, kroz logore su prošli mnogi starci, djeca i žene, a koje su seksualno zlostavljane”, rekla je tužiteljica Smailagić, prenosi detektor.ba.

Za zločin protiv čovječnosti optuženi su Nedžad Ćorić, Jure Kordić, Dražen Lovrić, Dario Sušac, Nedžad Tinjak, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Ančić, Marinko Šunjić i Slavko Golomec.

Svi optuženi su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i “Kažnjeničke bojne” HVO-a.

Izlažući uvodne riječi, tužiteljica Smailagić najavila je saslušanje oko 80 svjedoka na 39 ročišta, a 23 svjedoka će imati određene mjere zaštite.

“Dokazat ćemo kroz 16 tačaka optužnice sistemske metode zatvaranja u logoru ‘Vojno’. Također, dokazat ćemo konstantnu atmosferu straha koju su optuženi zadavali zatvorenicima, svjesno učinivši udruženi zločinački poduhvat”, dodala je Smailagić.

Saslušanje prvih svjedoka zakazano je za 12. juni.

(Mostarski.ba/Detektor.ba)

1110 Posjeta 1 Posjeta danas