DA SE RAT NIKAD VIŠE NIKOM NE DOGODI (2.dio)

Nova promocija romana o Ljubušanki Arisi Dizdarević Plecan

Nakon što je u  mjestu Drammen promovisan roman «Jenta med gronne skjorta», promocija istog romana je održana i u Oslu u reprezentativnom prostoru «Literaturehuset» (Norveške kuće knjige i pisaca). Ovoga puta, organizator je bilo Kulturno udruženje Bošnjaka u Norveškoj «Preporod».

Fotografije: Fahro Konjhodžić

Kao što je već pisano na našem portalu, roman «Jenta med den gronne skjorta» (Djevojka iz zelene košulje) je kazivanje o životu Ljubušanke Arise Dizdarević, udata Plecan, koji počinje u njenom rodnom Ljubuškom, a završava u mjestu Drammen u Norveškoj. Heidi Auensen Tandberg, autorica romana i Arisa su koleginice sa posla, pa je na osnovu tih kolegijalnih razgovora došlo do pisanja ovoga zanimljivog romana. U jednom dijelu svoga života Arisa je bila prestala da raste, pa ta bolest imala poseban uticaj na njen život. Posebno u ratnim okolnostima devesdestih, kada nije bio moguć pristup niti lijekovima niti liječenju te bolesti. Ali, drama oko ovog njenog oboljenja se sretno završila u Norveškoj. Cijeli  roman je pisan sa jedinstvenim ciljem da se ispriča priča o odrastanju u uslovima rata, ali sa skoro konstantnom porukom da se rat više nikada nikome ne dogodi. Nažalost, svjedoci smo i  danas, da je ta poruka, i danas, samo jedna lijepa floskula, jer je rat još uvijek svakodnevnica: devedesetih u Ljubuškom, Bosni i Hercegovini, a danas ništa manje strašno, u Jemenu ili Siriji. Radi se o sjajnom antiratnom romanu, prvom koji je napisan na norveškom jeziku o životu naših prognanika u prijateljskoj Norveškoj, a čiji je autor rođena Norvežanka.

Promociji romana u Oslu su prisustvovali i Ljubušaci koji žive i rade u Oslu. Promotor je bila Anita Berglund, također književnica. U muzičkom dijelu je nastupila  Siv E. Olsen. Domaćini su bili predsjednik Kulturnog drustva «Preporod» Tarik Cicic i Sibila Gujić Bašić.

 promociju su pomno pratili Ljubušaci koji žive u Oslu

Za tacno.net: Fahro Konjhodžić

892 Posjeta 1 Posjeta danas