Kanjon Drežanke krije nesvakidašnju ljepotu i prizore od kojih zastaje dah

Najjači utjecaj na čovjeka imaju stvari koje ne očekuje, skrivena iznenađenja i nenadana iskustva. Jedno od takvih iskustava su ljepota Drežnice i predivni kanjon Drežanke koji ostavljaju bez daha u bilo koje doba godine.

Magistralni put M-17 jedan je od najprometnijih u našoj zemlji, dionica od Sarajeva do Mostara posebno, ali malo je onih koji su vozeći se sjeverno od Mostara skrenuli zapadno preko rijeke Neretve i vidjeli Drežnicu.

Drežnica u kanjonu Drežanke, u naručju dvije goropadne i prekrasne planine Čabulje i Čvrsnice, pravi je praznik za oči, idealna za šetnje, avanturistički sport i fotosafari. Samo kod nas ovakva prostranstva mogu ostati neotkrivena i tajnovita. Bilo gdje drugo, kanjon Drežanke bio bi nezaobilazna razglednica i odredište hiljada turista.

Nije to mali prostor, sama rijeka duga je 21 kilometar, a nastaje spajanjem Mošćenuše i Laloša. U prvom dijelu njen tok je nemiran, tada prima brojne manje pritoke, planinske potoke, ali i rijeku Meomaču. Drežanka se posljednjih desetak kilometara smiruje, uživa u svom kanjonu, prebogata biljnim i životinjskim svijetom.

U Drežanki se lovi vrijedna i rijetka potočna pastrmka, riba karakteristična za Hercegovinu i pritoke Neretve, mnogo vrednija od uvozne kalifornijske. Doći na ribarenje u Drežnicu poseban je doživljaj i za profesionalne ribare, ali i one amatere koji osim za držanje štapa za pecanje vrijeme krate gledanjem prekrasnih planinskih vrhova.

Kanjon Drežanke idealan je za vikend izlete, uživanje u netaknutoj prirodi, potragu za kadrom koji niko ranije nije uhvatio ili samo šetnje u tišini. Potrebno vam je samo malo lijepog vremena i kilometri pod vašim nogama će se samo nizati jer nećete moći stati misleći da ispred vas priroda čini neko čudo koje ne smijete propustiti.

Negdje na pola puta između Donje i Gornje Drežnice mjesto je gdje se ponekad ukaže Veliki Movran, jedan od najvećih vodopada u Evropi. U dane kad Hercegovinom dominira lijepo vrijeme na njega možete zaboraviti, jer se pojavljuje samo poslije velikih kiša.

One koji prvi put dođu, osim nestvarne ljepote rijeke i njenih planina, iznenadit će i veličina ovog prostora. Očekujete jedno ili dva sela, a ugledat ćete veliki prostor koji možete danima istraživati i koji vas sigurno neće ostataviti ravnodušnim.

Drežnica je jedno od onih mjesta koje mnogi nepravedno zaobiđu, kojem nedostaje samo malo reklame, jer kad je upoznate bit će vam žao što je ranije niste otkrili.

 

Klix.ba

1155 Posjeta 2 Posjeta danas