Mostarskoj publici predstavljena knjiga “Hadžibeg” Kemala Čopre

U knjizi sarajevski pisac Čopra svojim načinom izražavanja i pisanjem priča fiktivnog lika – starog djeda Uzeira, čuva bosanski duh, mentalitet čovjeka i podneblje iz kojeg dolazi.

Foto: FENAFoto: FENA

 

Knjiga govori o običnim ljudima i obuhvata priče inspirisane anegdotama iz mahala i ulica i svakodnevnicom prosječnog građanina koji živi na ovim prostorima.

Foto: FENAFoto: FENA

 

Čopra je podsjetio da je do sada objavio četiri knjige iz serijala Hadžibeg, a prva je iz štampe izašla 2015. godine.

“To su uglavnom starinske priče iz naših mahala i uvijek se povlači paralela između života prije rata i života sada. Uzeir Hadžibeg ostavlja čitatelju da sam donese zaključak i ujedno ga podsjeća na filozofiju života naših starih koji su tu filozofiju prenosili s koljena na koljeno”, izjavio je Čopra uoči predstavljanja knjige.

Foto: FENAFoto: FENA

 

Kemal Čopra rođen je 1962. godine u Sarajevu gdje je studirao književnost na Filozofskom fakultetu. Ljubav prema pisanju zapostavio je sve do pojave interneta kada se aktivno vraća pisanju kao osnivač, urednik i autor mnogih web portala.

Centar za kulturu Mostar i Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo bili su organizatori mostarske promocije knjige.

 

Klix.ba
1079 Posjeta 1 Posjeta danas