Novi udar na ekonomiju: Hoće li BiH ostati bez tri milijarde KM iz dijaspore?

Teška ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini prouzročena pandemijom koronavirusa uskoro će dobiti novu dimenziju.

Naime, u pokušajima da se spasi bh. gospodarstvo i radna mjesta zaboravlja se kako ćemo ubrzo osjetiti prvi veliki odraz krize u Europi, piše Faktor.

– Nema sumnje kako će tisuće naših državljana na privremenom radu u inozemstvu dobiti ili je već dobilo otkaze. Neće biti mali broj onih koji će se zbog toga vratiti u domovinu i prijaviti se u urede za nezaposlene i to će biti dodatni teret za državu. Istina, ima onih koji posjeduju ušteđevinu, ali ona se lako potroši ako se ne zarađuje, a za to još dugo neće biti prilike – kaže akademik Muris Čičić, ekonomski ekspert.

Udio bh. dijaspore u bruto domaćem proizvodu bio je veliki, čak više od deset posto.

– Dijaspora je na godišnjoj razini putem doznaka u BiH ubrizgavala tri milijarde KM. Znatan iznos dolazio je i neformalnim kanalima. Znači, njihov značaj za BiH i njenu ekonomiju je ogroman. Sada je veliko pitanje koliko će ove godine BiH dobiti novca. Nema sumnje, mnogo, mnogo manje. Dijaspora je imala veliki utjecaj na ekonomske tijekove u BiH, kupovala je nekretnine, stanove, kuće, zemljišta, izdašno su pomagali obiteljima, osnivali su mala i srednja poduzeća, mnogo novca trošilo se tijekom ljetne turističke sezone… Ove godine, nažalost, teško će biti išta od toga – ističe Čičić.

Bosna i Hercegovina nema mnogo mogućnosti, kao i većina država u okruženju, nego se nadati da će se stati ukraj pandemiji, što bi značio početak oporavka svjetske ekonomije. – Dobre pretpostavke za to su činjenice kako je svjetska ekonomija do dva mjeseca unatrag imala stalni rast. Broj zaposlenih je bio visok. I ova kriza nije nastala iz ekonomije. Najvažnije je da se Sjedinjene Američke Države i Europska unija što prije vrate u ekonomsku normalu, tada će i nama biti lakše. Naši radnici su cijenjeni na Zapadu, vrijedni su, bogati znanjem, kulturološki su bliski sredinama u kojima rade godinama.

Nema sumnje kako će oni biti među prvima koji će se vraćati na posao, ali je veliko pitanje kada će se to dogoditi. Do tada, trpit ćemo velike ekonomske posljedice – ističe Čičić.

Faktor.ba

638 Posjeta 1 Posjeta danas