Arheološkim istraživanjima otkriveni dosad nevidljivi dijelovi arhitekture Starog grada

Na lokalitetu Stari grad Ljubuški u tijeku je prva faza arheoloških istraživanja. Istraživanja se provode u okviru projekta “FORT-NET – Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori”.

Istraživanja južnog dijela

Radovi su trebali početi još ranije, međutim, zbog koronavirusa krenuli su prije nekoliko dana.

U sklopu prve faze, istraživanje je usmjereno na prostor južnog gradskog obora u kojem se pokušavaju definirati arhitektonske i arheološke strukture uz prostor koji će se restaurirati i konzervirati. Na realizaciji projekta, kao izvođač arheoloških radova, je Odjel za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

– Prioritet je da se upravo ovi ovdje dijelovi bedema prvi konzerviraju i restauiriraju, budući da su u vrlo lošem stanju, odnosno, oni bi se vjerojatno raspali prilikom prvog manjeg potresa. Pokušavamo definirati ovdje arheološku situaciju što se to događa prateći prostoriju i zidove – kazala je za Ljubuški IKS Portal voditeljica radova doc.dr.sc. Nina Čuljak.

Nova otkrića

Dosadašnjim radovima utvrđeno je postojanje dijelova arhitetkture koji nisu bili vidljiva na površini.

– Otkrili smo jednu novu prostoriju i strukture zidova koji su bili dosad potpuno nepoznati – istaknula je.

Prema njezinim riječima, istraživanja nije moguće olako izvesti zbog same konfiguracije terena.

 Teren je vrlo zahtjevan. Pada prema jugu, obrušava se pa ovdje imamo jednu ogromnu naslagu šuta od materijala koji se stoljećima obrušavao i koji nema veze s arheologijom, a to sve treba ukoniti – pojasnila je

Cilj izvođenja prve faze radova je definicija pružanja zidova i prostorija južnog dijela, dok će druga faza radova biti fokusirana na središnji dio kule, koja bi trebala biti na jesen.

Bogat turistički potencijal

Voditeljica Čuljak istaknula je ljepote Starog grada i općenito ljubuškog kraja, što je temelj i okosnica razvoja turizma u ovom dijelu Hercegovine.

– Ovo je prekrasan lokalitet od iznimne povijesne važnosti i on se vrlo lijepo može uklopiti u turističku ponudu Grada Ljubuškog te u konačnici pokrenuti cijeli niz drugih turističkih aktivnosti. Mislim da je prekrasno što je Grad Ljubuški dobio projekt za rekonstrukciju bedema i što će se arheološkim istraživanjima doći do novih spoznaja koje će pomoći da rekonstruiramo tadašnji život grada – zaključila je Nina Čuljak.

Planirano je da radovi traju do kraja mjeseca, a osim voditeljice Čuljak, članovi arheološkog tima su doc.dr.sc Edita Vučić, dipl. areolog Tino Tomas, viši asistent Mirko Rašić, studenti arheologije i djelatnici JP Parkovi d.o.o. Ljubuški.

IKS portal

 

1120 Posjeta 1 Posjeta danas